Aardappelbrood met karwijzaad

      Geen reacties op Aardappelbrood met karwijzaad

 

Aardappelbrood met karwijzaad
Print

Aardappelbrood met karwijzaad

Categorie Brood
porties 1 brood
Auteur Miele.nl

Wat gaat er in:

  • 400 gram bloem van harde tarwe
  • 40 gram verse gist
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel gemalen karwijzaad
  • 1 eetlepel moutsiroop of honing
  • 400 gram gekookte kruimige aardappelen (van de vorige dag)
  • 1 ei m
  • 1 theelepel bakkerszout
  • Bloem om te bestuiven
  • Zeezout om te bestrooien

Hoe maak ik het klaar:

  • Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Verkruimel de gist in de melk laat het oplossen.
  • Schenk het melkmengsel in het kuiltje en voeg karwij en moutsiroop of honing toe.
  • Roer voorzichtig vanuit het midden terwijl u iets van de bloem meeneemt tot een kleverig deeg ontstaat (zetsel).
  • Stop met mengen, dek het deeg af met een doek en laat het zetsel op een warme plek 15 minuten rijzen.
  • Rasp de aardappelen boven het zetsel.
  • Voeg ei en zout toe en meng het met de rest van de bloem erdoor.
  • Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak stevig door tot het deeg elastisch is.
  • Vorm het deeg tot een bol (opbollen) en leg het terug in de kom.
  • Dek de kom af met een doek en laat het op een warme plek ca. 30 minuten rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Druk de deegbol wat plat en rol het op tot een langwerpig brood.
  • Leg het deeg met de naad op de bakplaat.
  • Bestrooi het deeg eerst met wat zeezout en vervolgens met iets bloem.
  • Dek het brood met een doek af en laat het nog ca. 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 190°C.
  • Verwijder de doek voorzichtig en bestuif het deeg eventueel met nog iets bloem.
  • Bak het brood (indien mogelijk met een automatische stoomstoot) op het 2e niveau van onderen, gedurende 45-50 minuten.
  • Neem het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.