Aardappelbrood

      Geen reacties op Aardappelbrood

 

Print

Aardappelbrood

Een zeer smaakvol en pittig brood. 1 grote of 4 kleinere broden.
Categorie Brood
Keuken Nederlandse keuken
porties 6

Wat gaat er in:

  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gist gedroogd
  • 250 mililiter bier warm 50 graden
  • 1250 gram bloem
  • 230 gram cheddar pittige
  • 185 gram melkpoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel mosterdpoeder
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel sesamzaad

Hoe maak ik het klaar:

  • Neem een grote kom,los daarin de suiker en gist op in het warme bier,laat 5 minuten staan.
  • Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
  • Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
  • Bebloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,kneed het deeg tot het glad en elastisch is,dit duurt +/- 10 minuten.

    Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.

    Besrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.

    Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1 1/2 uur de broden moeten in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  • Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.