Aardappelsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Aardappelsoep
Print

Aardappelsoep

25 gr boter 1 gesnipperde ui 3 uitgeperste teentjes knoflook 500 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen 1 prei in ringen 100 gr worteltjes in plakjes 3 takjes bladselderij een mespunt rozemarijn 1 1/2 bouillontablet met water (6 dl) 1 bekertje zure room (1/8 liter) zout (cayenne)peper 2 eetlepels geknipte bieslook
Categorie Soepen
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 25 gr boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 500 gr geschilde en in blokjes gesneden aardappelen
  • 1 prei in ringen
  • 100 gr worteltjes in plakjes
  • 3 takjes bladselderij
  • een mespunt rozemarijn
  • 1 1/2 bouillontablet
  • 6 dl water
  • 1/8 liter zure room
  • zout
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels geknipte bieslook

Hoe maak ik het klaar:

  • Smelt de boter in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de aardappelen, prei, worteltjes, bladselderij en rozemarijn toe en smoor dit 5 minuten mee.
  • Schenk er 2 1/2 deciliter heet water bij en laat het geheel in ongeveer 25 minuten gaar worden.
  • Wrijf de groenten en aardappelen door een zeef.
  • Verdun de aardappelpuree al roerend met de bouillon en laat dit onder af en toe roeren 3 minuten zacht koken.
  • Klop de zure room los en verdun dit al roerend met enkele lepels hete soep.
  • Schenk dit mengsel bij de resterende soep en laat het door en door warm worden, maar NIET meer koken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi de bieslook erover.

Tips / Opmerkingen

Als de soep te dik is geworden, kunt u nog wat bouillon toevoegen.
Garneer de soep desgewenst nog wat met snippers ham of met uitgebakken en
daarna verkruimeld rookspek.
Maak in het laatste geval de soep niet te zout.