Ab ghooshte fasl

      Reacties uitgeschakeld voor Ab ghooshte fasl

Ab ghooshte fasl

amssoep met aubergine en paprika

Recept categorie Soepen
Keuken: Iranese keuken
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 500 gr lamsbout plakken blokjes van ± 2 cm
  • zout
  • peper
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 2 fijngesneden rode uien
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 kardemompitten
  • 1 stukje pijpkaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma of geelwortelpoeder
  • 1 pot lamsfond ± 340 ml, Lacroix
  • 1 middelgrote aubergine in blokjes
  • 4 ontvelde tomaten in stukken
  • 2 groene paprika's in blokjes
  • 100 gr gedroogde Franse pruimen pruneaux in reepjes
  • 1/2 literblik of pot witte bonen uitgelekt
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Kruid de lamsvleesblokjes met zout en peper en bak ze in de hete olijfolie bruin.
  2. Voeg de uien, knoflook, kardemom, kaneel en kurkuma toe en bak deze al
  3. omscheppend ± 5 minuten mee.
  4. Voeg de lamsfond en 1 liter water toe en breng alles aan de kook.
  5. Laat de soep met het deksel op de pan ± 45 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Voeg de aubergine, tomaten, paprika's en pruimen toe en laat de soep nog ± 10
  7. minuten zachtjes koken.
  8. Voeg de bonen toe en laat de soep door en door warm worden.
  9. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi er de peterselie en de munt over.
  10. Serveer de soep met pitabroodjes en tahinacrème.

Tips / Opmerkingen

Tahinacrème:

Maal 50 gr blanke amandelen op de fijne rasp van de foodprocessor of in een
amandelmolen.
Pers 1 teen knoflook uit en meng dit met het sap van 1 citroen, de gemalen
amandelen, 1 dl tahinepasta (pot, toko of natuurwinkel), een mespunt gemalen
kummel en 1 theelepel suiker.
Bestrijk de pitabroodjes hiermee.