Abrikozenvlaai met latjes

      Reacties uitgeschakeld voor Abrikozenvlaai met latjes

 

Abrikozenvlaai met latjes

Recept categorie Taart
Porties 4
Auteur Jolanda's Bakhuisje

Wat gaat er in?

voor de bodem:

  • 500 gr bloem
  • 30 gr verse gist of de helft aan droge gist
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • 150 gr boter
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 6 gr zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 kleine blikken abrikozen op sap
  • 75 gr suiker
  • 1 el abrikozenlikeur
  • 3 el aardappelzetmeel
  • Scheutje water
  • Je kunt ook een kant en klare vulling gebruiken maar die had ik niet meer in huis

Hoe maak ik het klaar?

  1. Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  2. Maak een bol van het deeg en laat het een 3 kwartier rijzen (ik doe dit in de oven op 35°C).
  3. Maak ondertussen de vulling door de abrikozen met het sap en de suiker aan de kook te brengen.
  4. Voeg de abrikozenlikeur toe en laat koken tot de abrikozen mooi zacht zijn.
  5. Ik heb graag abrikozenpulp dus ik heb de staafmixer erin gezet.
  6. Wie dat niet wilt laat de abrikozen heel en bind ze gewoon verder als volgt.
  7. Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water en voeg beetje voor beetje toe aan de abrikozen.
  8. Schat zelf een beetje de dikte in.
  9. Na afkoeling stijft het geheel nog verder op.
  10. Na het rijzen van het deeg deel je de bol in 2 delen.
  11. Rol 1 deel deeg tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  12. Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  13. Laat de randen overhangen en duw de zijkanten aan.
  14. Vul de vorm met de abrikozenpulp.
  15. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en maak nu je latjes.
  16. Leg deze latjes over de vlaai.
  17. Ga met de deegrol over de randen om ze mooi bij te snijden.
  18. Bestrijk met wat eigeel en strooi er suiker over.
  19. Bak de vlaai af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
  20. Ontvorm de vlaai na het bakken en laat ze afkoelen.
  21. Van het overtollige deeg kun je nog een bodem bakken.
  22. Vries hem eventueel in zodat je hem later kunt opmaken.