Ajam roedjak

      Reacties uitgeschakeld voor Ajam roedjak

 

Ajam roedjak

Recept printen
Recept categorie: met kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1 ,5 kg kip
  • peper
  • 6 eetlepels olie
  • 1 prei (in vingerbrede stukken gesneden )
  • 1 grote ui (zeer fijngesnipperde )
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 6 geraspte kemirienoten
  • 1 theelepel goela Djawa
  • 1 theelepel zout
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (of 1 dungesneden stukje citroenschil)
  • 3 dl santen
  • 200 gr panklare champignons
  • 1 stukje asem ( ter grootte van een walnoot)
  • ketjap manis

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de kip, ook inwendig, en snijd hem overlangs en overdwars in 4 stukken.
  • Droog deze met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper.
  • Verhit de olie en bak de stukken kip daarin snel aan alle kanten mooi van kleur.
  • Temper het vuur en doe de prei in de pan.
  • Maak de ui, de knoflook, de sambal, de kemirienoten en de goela djawa met zout in een vijzel zo fijn mogelijk.
  • Breng 2 dl water aan de kook, doe daar de djeroek poeroet blaadjes bij en voeg de stukken kip toe.
  • Meng de santen door de fijngewreven kruiden en giet de vloeistof in de pan.
  • Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip sudderen.
  • Snijd de champignons overlangs in niet te dunne plakken en doe die er na 15 minuten sudderen bij.
  • Controleer na 5-10 minuten of het vlees gaar is.
  • Leg het stukje asem in 3 eetlepels warm water, verwijder de pitten en de vezels en roer de vloeistof door de inhoud van de pan.
  • Neem de djeroek poeroet uit de pan, proef de saus en voeg naar smaak ketjap, suiker of zout toe.