Amandel brood voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Amandel brood voor de Kerst

 

Print

Amandel brood voor de Kerst

Categorie Brood
Keuken Nederlandse keuken
Keyword Vegetarisch
porties 20 plakjes
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 50 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 40 gram oranjesnippers
  • 40 gram sukade
  • 4 eetlepels rum
  • 140 gram boter
  • 350 gram bloem
  • 1 pakje drooggist
  • 40 gram suiker
  • zout
  • 1 pakje vanillesuiker
  • ca. 80 ml melk
  • schil van 1 citroen (onbehandeld)
  • 2 eieren
  • 150 gram gehakte amandelen
  • 100 gram boter voor bovenlaag
  • 100 gram poedersuiker om te bestrooien

Benodigheden

Hoe maak ik het klaar:

  • Afgespoelde en afgedroogde krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en rum mengen en over nacht laten staan.
  • Boter smelten. Bloem, gist, suiker, vanillesuiker, een snufje zout en citroenschil mengen.
  • Eieren, amandelen, gesmolten boter en beetje bij beetje de lauwwarme melk met de kneedhaak van uw mixer kneden.
  • Op het einde de deeg krachtig met de handen kneden.
  • Afgedekt aan een warme plek ten minste 2 uur laten staan, tot de deeg zichtbaar is gegroeid.
  • De voorbereide vruchten met de handen onder de deeg kneden.
  • De deeg opnieuw twee uur laten groeien en vervolgens tot een ovaal vormen.
  • Met de keukenrol een verdieping in de deel drukken en een deeghelft over de andere leggen.
  • Het kerstbrood op bakpapier leggen en in de fornuis bij 175 graden (heetlucht) ongeveer 1 uur bakken.
  • Kerstbrood vervolgens onmiddellijk met gesmolten boter insmeren en met poedersuiker bestrooien.
  • Deze voorgang herhalen tot boter en poedersuiker op zijn en het kerstbrood bedekt wordt door een dikke witte laag. 

Tips / Opmerkingen

Tip: Hoe groter het kerstbrood, hoe sappiger en lekkerder. U kunt daarom bovenstaand recept verdubbelen en een extra groot kerstbrood bakken. De baktijd moet u dan met een half uur verlengen. U kunt het kerstbrood eventueel met bakpapier afdekken.