Amandel kerststol uit Duitsland

      Reacties uitgeschakeld voor Amandel kerststol uit Duitsland
Print

Amandel kerststol uit Duitsland

Categorie Brood
Keuken Duitse keuken
Keyword Kerst, Vegetarisch
porties 1 stollen (30 sneetjes)
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 6 theelepels rum
  • 1 kilo tarwebloem
  • 40 gram gist
  • 200 gram suiker
  • ¼ theelepel lauwe melk
  • 500 gram boter
  • zout
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 1 snufje kardemom
  • Kruidnagelpoeder
  • kaneel
  • 100 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 100 gram gekonfijte citroenschil
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 4 druppels bittere amandelolie
  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker

En verder:

  • bakpapier voor de bakplaat
  • poedersuiker voor het bestuiven

Hoe maak ik het klaar:

  • De rozijnen en de krenten wassen, laten uitlekken en in de rum een nacht afgedekt laten weken.
  • De bloem in een kom doen en er een kuiltje in drukken.
  • Hier de gist boven verbrokkelen en met 1 el suiker bestrooien.
  • Vermengen met 1/8 I melk en de bloem.
  • Afdekken en ± 15 min. laten rijzen.
  • Afdekken en ± 15 min. laten rijzen. De boter smelten en met zout, de citroenschil, de specerijen en de rest van de suiker en de melk aan het deeg toevoegen.
  • Vervolgens alles met de deeghaken van de mixer goed kneden.
  •  Afdekken en 30 min. laten rijzen.
  •  De oven voorverwarmen op 180 graden.
  •  De rozijnen, de krenten, de gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, de amandelen en de amandelolie door het deeg kneden.
  • Een bakplaat bedekken met bakpapier.
  • De stol erop leggen en in de oven (gas 2-3; hete lucht 160 graden C) ruim een uur bakken.
  • 100 g boter smelten en de warme stol hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met 100 g suiker.
  • Vervolgens laten afkoelen en met poedersuiker bestuiven. 

Tips / Opmerkingen

Kooktips: Stol vormen: het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht iets uitrollen. Een kant tot op de helft naar binnen slaan en de andere kant eroverheen klappen. Om de stol bij het bakken goed in vorm te houden, en om te voorkomen dat de stol te bruin wordt, kunt u de stol afdekken met een hoog deksel of een braadvorm.