Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

 

Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

Recept printen Pin
Recept categorie: Brood/ met fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët / Speciale gelegenheid: Kerst/ Vegetarisch
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 200 gram amandelen
  • 100 gram sinaasappel (schil, gekonfijt)
  • 250 gram rozijnen
  • 120 gram krenten
  • 100 gram sukade
  • 3 eetlepels rum
  • 500 gram bloem
  • 60 gram gist ( (vers))
  • ¼ theelepel zout
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 ei
  • 250 gram boter
  • 1,25 dl melk
  • 100 gram amandelspijs
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Materialen:

Hoe maak ik het klaar:

  • De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen
  • Afgedekt 1 nacht laten staan.
  • De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.
  • Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.
  • Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. 
  • Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.
  • De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. 
  • Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. 
  • Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.
  • Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.
  • De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.
  • Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.
  • De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.
  • De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. 
  • In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.
  • De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.