Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

      Reacties uitgeschakeld voor Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

 

Amandel stol met rozijnen voor de Kerst

Recept categorie Brood, Gerecht met fruit
Keuken: Nederlandse keuken
Extra info Kerst, Vegetarisch
Porties 4 personen
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 200 gram amandelen
  • 100 gram sinaasappel schil, gekonfijt
  • 250 gram rozijnen
  • 120 gram krenten
  • 100 gram sukade
  • 3 eetlepels rum
  • 500 gram bloem
  • 60 gram gist (vers)
  • ¼ theelepel zout
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 250 gram boter
  • 1,25 dl melk
  • 100 gram amandelspijs
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 citroen

Hoe maak ik het klaar?

  1. De amandelen en geconfijte sinaasappelschil grofhakken en samen met de rozijnen, Krenten en sucade met de rum in een kom vermengen

  2. Afgedekt 1 nacht laten staan.

  3. De bloem met poedergist (of opgeloste verse gist), zout, suiker en vanillesuiker in een kom mengen.

  4. Een ei, 150 g van de zachte boter en de lauwwarme melk toevoegen en met de kneedhaken door elkaar mixen.

  5. Dan met de hand ± 10 minuten verder kneden tot een soepel, elastisch deeg ontstaat. 

  6. Afgedekt met een vochtige doek op een lauwwarme plaats ± 45 minuten laten rijzen.

  7. De amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel van de poedersuiker en de geraspte schil van de citroen vermengen en in de koelkast leggen. 

  8. Het deeg nog eens goed kneden en de vruchtenmassa er met de handen goed doorkneden. 

  9. Het deeg telkens flink uitdrukken en ontvouwen, anders blijven de vruchten aan de buitenkant zitten.

  10. Het deeg tot een rechthoekige lap van ± 20 bij 30 cm uitrollen.

  11. De spijs in een rol over de lengte van het deeg leggen en iets plat drukken.

  12. Een derde deel van de deeglap over de spijs leggen, zodat de typische stolvorm ontstaat en goed aandrukken.

  13. De stol op een met bakpapier belegd bakblik leggen.

  14. De stol afdekken met een vochtige doek en nog 1 uur laten rijzen. 

  15. In het midden van een warme oven 185 graden schuiven en in ± 60 minuten gaar en lichtbruin bakken.

  16. De rest van de boter zachtroeren en de stol er af en toe tijdens het bakken mee bestrijken.

  17. De kerststol uit de oven op een taartrooster af laten koelen en met poedersuiker bestrooien.