Appel en puddingflappen

      Reacties uitgeschakeld voor Appel en puddingflappen

 

Print

Appel en puddingflappen

Categorie Gebak
porties 4
Auteur Jolanda's Bakhuisje

Wat gaat er in:

Ingrediënten voor het deeg:

  • 350 gr tarwebloem
  • 125 gr halfvolle melk
  • 35 gr verse gist
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • 120 gr boter op kamertemperatuur
  • 5 gr zout
  • 1 extra ei los geklopt om de naden te bestrijken

Ik heb nog een extra eidooier en een scheutje melk gebruikt om de flappen te bestrijken.

    Ingrediënten voor de vulling:

    • 5 appels naar keuze
    • snufje kaneel
    • 1 el bruine basterdsuiker
    • Een heel klein beetje water

    Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

    • 500 ml melk
    • 125 gr suiker
    • 50 gr puddingpoeder imperial of custard kookpudding
    • 1 eidooier

    Hoe maak ik het klaar:

    • Maak eerst de pudding. Breng 400 ml melk met de suiker aan de kook.
    • Meng de overige melk met de eidooier en het puddingpoeder.
    • Wanneer de melk kookt voeg je dit bij je papje, roer door, schenk terg in de pan en breng aan de kook tot de gewenste dikte.
    • Schenk het geheel over in een schaal en de de pudding (niet de schaal) af met plastic folie. Laat de pudding nu afkoelen tot kamertemperatuur.
    • Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in je keukenmachine.
    • Wanneer er zich een bal vormt dan pas voeg je het zout toe.
    • Kneed ongeveer 15 minuutjes tot een soepel deeg.
    • Laat het nu 20 minuutjes rusten.
    • Schil ondertussen de appels en snijd ze in grove stukjes.
    • Breng ze met een heel klein beetje water, een snufje kaneel en de el basterdsuiker aan de kook.
    • Ik heb het geheel laten koken tot het vocht verdampt was en er een karamelisatie van de appeltjes plaats vond.
    • Terug naar het deeg. Na de rust maak je bolletjes van ca 60 tot 65 gr.
    • Laat deze ook 20 minuutjes rusten.
    • Rol elke bolletje nu uit tot een ovaal lapje.
    • Neem een los geklopt ei er bij en bestrijk de randen met het ei.
    • Leg de vulling op 1 helft van het lapje en vouw het mooi dicht.
    • Druk de naden aan en duw ze nog eens aan met de tandjes van een vork.
    • Bestrijk de flappen met de eidooier gemengd met melk.
    • Laat de flappen nog een 45 to 60 minuten rijzen in de oven op 35°C.
    • Ik had 2 bakplaten met flappen (ca 14 stuks) en heb daarom deze keer gebruik gemaakt van de hetelucht functie.
    • Bak ze op 220°C in ca 8 minuutjes gaar.