Armeense yoghurt gerstesoep

      Reacties uitgeschakeld voor Armeense yoghurt gerstesoep

Armeense yoghurt gerstesoep

Recept categorie Soepen
Keuken: Armeense keuken
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 100 gr gerst of parelgort
  • 1/2 liter boerenlandyoghurt
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • zout
  • mint
  • peterselie
  • verse koriander

Hoe maak ik het klaar?

  1. Was de gerst of parelgort in een zeef schoon, breng het in een ruime pan met 1 liter water aan de kook, laat het een half uur zachtjes koken en zeef het.

  2. Roer de yoghurt in een ruime kom met 1 liter water om.
  3. Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem en klop er dan 3 eieren bij.
  4. Klop de dunne yoghurt erbij en doe de massa over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.

  5. Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep bindt.

  6. Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin.
  7. Voeg de gerst toe, bak die kort mee en roer dit mengsel door de yoghurtsoep.
  8. Breng op smaak met zout en peper en roer er gehakte mint en peterselie bij.
  9. Lekker met Turks brood, bestreken met een beetje olijfolie en belegd met plakjes chorizo, vleestomaat en blaadjes basilicum, dat vervolgens 10 minuten in een hete oven is gelegd.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nacht
weken. Verder als boven. 

Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.