Aspergetimbaaltjes met aspergesaus

      Reacties uitgeschakeld voor Aspergetimbaaltjes met aspergesaus
Print

Aspergetimbaaltjes met aspergesaus

Categorie Bijgerecht, Gerecht met groenten
porties 10
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 50 asperges
  • 3/4 liter slagroom
  • 4 eieren
  • 8 eidooiers
  • Voor de saus:
  • 1/2 liter visfumet
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl Noilly Prat
  • 2 sjalotjes
  • 5 peperkorrels
  • takje peterselie
  • blaadje laurier
  • 4 dl slagroom
  • aspergepuree
  • 150 gr koude boter
  • 10 takjes kervel

Hoe maak ik het klaar:

  • Schil de asperges met een dunschiller.
  • Snijd aan de bovenkant een stuk van ± 8 cm en houd deze aspergepunten apart.
  • Trek een bouillon van de schillen en kook de onderste stukken daarin gaar.
  • Voeg, als de asperges niet heel vers zijn, wat suiker en een klontje boter toe.
  • Bewaar het kookvocht.
  • Pureer de gekookte stengels in de keukenmachine, wrijf de puree door een fijne zeef en weeg 350 gr af.
  • Bewaar de rest voor de saus.
  • Meng de aspergepuree met de slagroom en klop er achtereenvolgens de eieren en de eidooiers door.
  • Breng de massa op smaak met zout en peper en vul er de beboterde timbaalvormpjes mee.
  • Dek de vormpjes af met aluminiumfolie en zet ze in een braadslee met een laagjekokend water.
  • Zet alles 45 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven.
  • Kook de aspergepunten in het achtergehouden kookvocht gaar.

Saus:

  • Breng de visfumet met de witte wijn, de Noilly Prat en de kruiden aan de kook en laat inkoken tot er maar een beetje over is.
  • Giet de inhoud door een fijne zeef in een schone pan.
  • Voeg de slagroom en de achtergehouden aspergepuree toe en laat tot sausdikte inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper en klop er de koude boter door.
  • Stort de timbaaltjes op voorverwarmde borden, giet er wat saus over en garneer met de gekookte aspergepunten en een takje kervel.