Basisrecept oliebollen

      Geen reacties op Basisrecept oliebollen

 

Basisrecept oliebollen
Print

Basisrecept oliebollen

Keuken Nederlandse keuken
Keyword Oud & Nieuw
Voorbereidingstijd 20 minuten
porties 20
Auteur Boodschappen

Wat gaat er in:

  • 250 milliliter melk
  • 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
  • 0.5 eetlepel witte basterdsuiker
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 0.5 ei losgeklopt
  • 0.5 citroen rasp
  • 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
  • poedersuiker

Benodigdheden

  • keukenpapier

Hoe maak ik het klaar:

  • Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
  • Meng de bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het ei en eventueel citroenrasp toe en klop tot een glad beslag.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  • Verhit de olie tot 180°C. Doop steeds 2 eetlepels of een ijsboltang in de olie. Schep er beslag mee uit de kom en laat in de pan met olie glijden. Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijk in 4-5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege met een schuimspaan om.

Tips / Opmerkingen

Bereidingstip

Voeg aan het oliebollenbeslag de geraspte schil van 1 schoongeboende sinaasappel (in plaats van citroenrasp), 200 gram blanke rozijnen en 1 appel, in stukjes gesneden, toe.
Vervang de helft van de melk door bier en voeg 75 gram gehakte gekonfijte kersen (bigarreaux), 100 gram krenten en 1 theelepel kaneelpoeder toe.
Voeg 100 gram gedroogde abrikozen (geweld in sinaasappelsap), in stukjes, en 2 eetlepels gehakte gemberbolletjes of -snippers (op siroop) toe.
Schep 100 gram gedroogde cranberry’s of 50 gram gehakte sukade en 50 gram gehakte gekonfijte sinaasappelsnippers en 1 eetlepel koekkruiden door het beslag.