Bier

      Reacties uitgeschakeld voor Bier

 

Bier

Breda en omstreken (1920-1930)
Print
Categorie: Dranken, Koude Dranken
Keuken: Nederlandse keuken, Recepten uit Brabant
Auteur: Koos Manders

ingrediënten

  • 10 liter water
  • 2 kopjes droge gerst moutgerst
  • een flinke handvol hop
  • 50 g gist
  • 500 g suiker
  • 2 theelepels buisman voor de kleur

Bereidingswijze

  • De gerst, hop en buisman geruime tijd laten koken in ca. 5 liter water (ca. 2-3 uur) en dan nog ca. ½ dag warm houden.
  • Daarna de vloeistof zeven en aanvullen met koud water tot men 8-10 liter heeft verkregen.
  • Hierin de suiker oplossen en als de temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, de bakkersgist erin kruimelen. Goed omroeren. Alles daarna op kamertemperatuur laten staan om te gisten gedurende 5 dagen.
  • Nu kan het bier 'afgeschuimd' worden en verder overgedragen in flessen, echter nog niet afsluiten, omdat er nog een na-gisting moet volgen.
  • De flessen worden tot de hals gevuld. Het schuim dat ontstaat, kan makkelijk verwijderd worden.
  • Laat deze na-gisting op een koele plaats geschieden en sluit de flessen na ca. 5 dagen met metalen beugels, die voorzien zijn van goed schoongemaakte gummiringetjes.
  • Het wordt een licht alcoholische drank, die door de aanwezige koolzuur ook licht mousserend wordt.