Bierpap

      Reacties uitgeschakeld voor Bierpap

Bierpap

uit Princenhage en omstreken

Recept categorie Nagerecht
Keuken: Nederlandse keuken, Recepten uit Brabant
Porties 8
Auteur Koos Manders

Wat gaat er in?

  • 3 liter zoete melk
  • wittebrood of licht tarwebrood
  • suiker
  • 1 fles donker bier 7 dl

Hoe maak ik het klaar?

  1. reng de melk aan de kook. Brokkel hierin de resten witte- en tarwebrood al of niet met suiker en laat alles enige tijd op een hoekje van het fornuis staan totdat het brood goed zacht is geworden (ca. 15 minuten) en alle melk is opgezogen.
  2. Kook de pap nog even door en voeg een fles donker bier toe.
  3. Men kan naar smaak meer of minder bier gebruiken. Van suiker werd vroeger in het algemeen slechts schaars gebruik gemaakt.
  4. Dit is een vrij lobbige pap.
  5. Opvallend bij oude recepten is, dat met zeer grote hoeveelheden klaar maakte: 3 liter pap voor 8 personen.

Tips / Opmerkingen

In een zeer oud kookboekje Voor moeder en dochter..., met goedkeuring van een R.K. Priester lezen we een andere bereidingswijze, nl.:

 

Men laat het bier koken. Dan beslaat men de melk met wat meel, roert ze door het bier onder toevoeging van suiker en laat alles gaarkoken. Naar verkiezing kan men er nog een eidooier door roeren.

 

Opmerking: rond 1900 hadden onze kooksters een goed 'heilig oog', want het is opvallend, dat in oude kookboekjes weinig of geen hoeveelheden werden vermeld.