Bladerdeegkoekjes met dadel en sinaasappel

      Geen reacties op Bladerdeegkoekjes met dadel en sinaasappel

 

Bladerdeegkoekjes met dadel en sinaasappel

Gemaakt voor Tante Fanny door Keukenatelier

Recept categorie Koek
Extra info Vegetarisch
Auteur Tantefanny.nl

Wat gaat er in?

  • 1 rol Tante Fanny Bladerdeeg 270 g
  • 230 g Iraanse dadels ontpit
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 100 ml sap van een sinaasappel
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el sinaasappelbloesemwater
  • 1 el sesamzaadjes om te bestrooien
  • 2 geklutste eieren om te bestrijken
  • 30 g zachte roomboter
  • 1 tl kaneel
  • een beetje bloem om uit te rollen

Hoe maak ik het klaar?

Begin met de dadelvulling:

  1. ontpit de dadels en doe ze in een pannetje met de rest van de ingrediënten voor de vulling (behalve het oranjebloesemwater).
  2. Breng het aan de kook en laat het daarna op een zacht vuur gedurende 5 min. pruttelen. Druk ondertussen al roerende met de achterkant van een lepel op de dadels, hierdoor valt de structuur van de dadels uiteen en wordt het een homogene puree.
  3. Roer tenslotte het oranjebloesemwater erbij en laat de dadelpasta dan op een bord in ongeveer 15 min. afkoelen tot verder gebruik.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en vul de koekjes door middel van de methode naar keuze.

De eenvoudige methode:

  1. Rol het bladerdeeg uit op het bijbehorende bakpapier.
  2. Snijd het deeg in in de lengte in twee stukken (van 12 x 24 cm).
  3. Verdeel de dadelvulling in de lengterichting in het midden van beide stukken.
  4. Strijk met een lepel of spatel de vulling uit tot een soort “dijk” met een breedte van ongeveer 3 cm en een hoogte van 1 cm.
  5. Klap de ene helft van het deeg over de dadelvulling en bestrijk deze met een beetje los geklopt ei.
  6. Klap dan de andere helft van het deeg erover om de vulling helemaal te sluiten en druk de naad goed dicht.
  7. Draai de naad naar beneden en bestrijk de gehele reep met ei.
  8. Snijd beide deegrepen in 12 stukken. Het mooiste is om ze schuin te snijden, zodat je ruitvormige stukken krijgt.
  9. Leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en bestrooi de koekjes met sesamzaad.
  10. Bak ze in de oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  11. Laat ze daarna afkoelen en bestrooi ze met een beetje poedersuiker.

De gedraaide methode:

  1. Als je voor deze methode kiest, begin dan met deze stap vóórdat je de dadelvulling maakt. Het deeg moet namelijk nog voldoende afkoelen voordat je verder kunt.
  2. Rol het bladerdeeg uit op het bijbehorende bakpapier.
  3. Meng de zachte boter met kaneel en smeer dit uit over het deeg.
  4. Laat echter wel een randje van 1 cm vrij aan één korte zijde, zodat je daar straks de rol goed kunt sluiten.
  5. Rol het deeg nu weer op vanaf de smalle kant en leg de rol 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  6. Snijd het deeg daarna in 24 plakken van ongeveer 1 cm.
  7. Rol elke plak uit met een beetje bloem tot een diameter van ongeveer 8 cm.
  8. Het makkelijkst gaat het als het deeg goed gekoeld is, bewaar daarom de rest van het deeg dus in de koelkast terwijl je werkt.
  9. Leg een lepeltje vulling (10-15 g) op het midden van het deeg en bestrijk de rand met een beetje los geklopt ei.
  10. Vouw het dicht en druk de randen vast.
  11. Leg de pakketjes met de naad naar onderen op een bakblik die is bekleed met bakpapier. Smeer de koekjes in met los geklopt ei en bak ze 20-25 in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna afkoelen.

Tips / Opmerkingen

Voeg 30 g fijngehakte walnoten of pecannoten toe aan de dadelpuree. Kies dan wel voor de rechthoekige methode, ik denk namelijk dat de hoekige nootjes wat lastiger in het deeg zijn te verhullen bij de gedraaide methode. Voeg 1 el pastis (anijslikeur) toe aan de dadelpuree.