Bloedsinaasappelsoufflé met witte chocoladesabayon en gekonfijte sinaasappelpartjes

 

Bloedsinaasappelsoufflé met witte chocoladesabayon en gekonfijte sinaasappelpartjes

Recept categorie Gerecht met fruit, Nagerecht
Porties 4 personen
Calorieën 364 kcal
Auteur Miele.nl

Wat gaat er in?

  • 10 bloedsinaasappels of 10 gewone sinaasappels evt aangevuld met sap
  • 110 gram suiker
  • 4 eetlepels water

Soufflé:

  • 120 ml melk
  • 2 eetlepels zoete boter
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 3 eiwitten
  • 2 eetlepels suiker
  • 60 ml water

Ingrediënten witte chocoladesabayon:

  • 4 eidooiers
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eetlepels suikersiroop
  • 30 gram witte chocolade geraspt
  • 60 gram crème fraîche

Hoe maak ik het klaar?

  1. Schil 2 sinaasappels zo dun mogelijk, snijd de schil in heel dunne reepjes en houd ze apart. Snijd de partjes uit de sinaasappels en houd deze ook apart.
  2. Snijd een kapje van 6 sinaasappels en hol de sinaasappels voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen. Bewaar de uitgeholde sinaasappels voor het serveren. Pers de sinaasappelpulp uit en bewaar het sap. Pers ook de 2 resterende sinaasappels uit tot in totaal ca. 400 ml sap.
  3. Breng voor de gekonfijte sinaasappel 110 gram suiker met 4 eetlepels water in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat het ca. 5 minuten doorkoken tot de saus bijna karamelliseert. Giet er (voorzichtig en al roerend) ca. 200 ml sinaasappelsap bij en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de sinaasappelpartjes toe en houd de saus tot serveren warm.
  4. Breng voor de soufflé de melk, boter en reepjes schil in een pan aan de kook. Meng intussen de 2 eidooiers met 2 eetlepels suiker en aardappelzetmeel. Roer het dooiermengsel door de warme melk en verwarm tot tegen de kook aan. Giet door een fijne zeef en laat snel afkoelen.
  5. Kook de resterende 200 ml sap op de kookplaat in tot ca. 100 ml. Giet het ingekookte sap door een fijne zeef, laat het afkoelen en meng met het dooiermengsel.
  6. Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 200 °C.
  7. Klop 3 eiwitten met 2 eetlepels suiker stijf en spatel door het dooiermengsel. Vul hiermee de uitgeholde sinaasappels, zet ze op de bakplaat en schuif in de voorverwarmde oven.
  8. Functie: Hetelucht Plus
  9. 200 °C, gedurende ca. 11 minuten
  10. Meng voor de sabayon de 4 eidooiers met vanillemerg en suikersiroop in een pan op de kookplaat. Verwarm al kloppend op half vermogen tot het luchtig wordt en goed bindt. Neem de pan van het vuur en spatel de witte chocolade en crème fraîche er luchtig doorheen. Laat rustig afkoelen.

Serveren

  1. Spatel vlak voor het serveren de crème fraîche door de sabayon. Zet op ieder bord in het midden een sinaasappel. Schenk eronder wat saus en sinaasappelpartjes. Verdeel de sabayon rond de sinaasappel.
  2. Bereidingstips

Wijnadvies:

  1. De harmonie tussen wijn en spijs wordt bij dit gerecht geïnspireerd door de frisse zuren van de bloedsinaasappel. Drink bij dit gerecht een niet te zoete wijn, met een frisse afdronk. Een stevige Zuid-Franse Muscaatwijn met zijn mondvullende smaak elementen van zondoorstoofde druiven en rijpe peer past uitstekend. Ideaal zou een lichtzoete Pacherenc-du-Vic-Bilh zijn uit de Gascognestreek.
Voedingsfeiten
Bloedsinaasappelsoufflé met witte chocoladesabayon en gekonfijte sinaasappelpartjes
Hoeveelheid per portie
Calorieën 364 Calorieën van vet 117
% Dagelijkse waarde*
Totaal vet 13g 20%
Totaal koolhydraten 1g 0%
Voedingsvezels 4g 16%
Eiwit 8g 16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.