Brandnetelsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Brandnetelsoep
Print

Brandnetelsoep

Categorie Soepen
Keuken Nederlandse keuken, Recepten uit Brabant
porties 4
Auteur Koos Manders

Wat gaat er in:

  • 100 g mager ontbijtspek
  • 1 liter water
  • 300 g jonge brandnetelblaadjes
  • 1 ui
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 scheutje melk
  • peper en zout

Hoe maak ik het klaar:

  • Snijd het spek in kleine stukjes van ca. 5 mm.
  • Zet het spek op in het koude water en laat het 2-3 uur trekken op een zacht vuur in een goed afgesloten pan.
  • Maak de ui schoon en snijd die in stukjes van ca. 5 mm.
  • Was de brandnetelblaadjes.
  • Kook de brandnetelblaadjes in ca. 20 minuten gaar en wrijf de brandnetelblaadjes door een zeef tot puree.
  • Laat de boter goed heet worden en fruit het spek en de ui goudgeel.
  • Roer de bloem bij de ui en het spek en laat die lichtbruin worden.
  • Schenk de bouillon erbij (water waar het spek is ingetrokken) en breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Roer de brandnetelpuree door het geheel.
  • Proef de soep, op smaak brengen zout en peper.
  • Voeg eventueel nog wat melk toe.
  • Dien de soep heet op.