Bulgaarse kloostersoep

      Reacties uitgeschakeld voor Bulgaarse kloostersoep

 

Bulgaarse kloostersoep

Dit is de streng vegetarische soep, die in de orthodoxe kloosters in Bulgarije tijdens de grote vasten wordt gegeten.

Recept categorie Soepen
Keuken: Bulgaarse keuken
Extra info Vegetarisch
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 300 gr witte bonen
  • 1 grote wortel
  • 1 schijf knolselderij
  • 2 grote uien
  • 4 tomaten
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 scherpe Spaanse pepertjes
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde munt of 1 takje verse munt
  • peterselie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Laat de witte bonen een nacht weken en kook ze met het weekwater, samen met de zonnebloemolie gaar.

  2. Voeg tegen het einde van de kooktijd de in reepjes gesneden selderij, de in reepjes gesneden wortel, de in ringen gesneden uien en de hele pepertjes toe en laat de soep nog ± 30 minuten koken.

  3. Breng de soep op smaak met zout en peper en strooi er de fijngeknipte munt en peterselie over (gedroogde munt moet een tijdje meekoken).

  4. De baardige Bulgaarse monniken eten de scherpe pepertjes erbij op. Het verhemelte
  5. van een West-Europeaan is hiervoor echter meestal niet vuurvast genoeg.