Chabakia (honingkoekjes)

      Reacties uitgeschakeld voor Chabakia (honingkoekjes)

Chabakia (honingkoekjes)

Recept printen
Recept categorie: Koek
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 2 zakjes amandelen
  • 125 gram sesamzaad
  • 250 gram bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gist (zakje)
  • 1 envelopje saffraan
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 liter zonnebloemolie
  • ca. 700 gram honing

Hoe maak ik het klaar:

  • Deeg maken: Amandelen in keukenmachine fijnmalen. 
  • Sesamzaad in droge koekenpan goudbruin roosteren. 
  • Boven kom bloem zeven en mengen met amandelmeel, tweederde van sesamzaad, bakpoeder en kaneel. 
  • Gist oplossen in 2 eetlepels lauwwarm water en hierin ook saffraan weken. 
  • (In magnetron) boter smelten. 
  • In kom saffraan-gistmengsel, ei, azijn en mespunt zout door gesmolten boter roeren. 
  • Botermengsel met vingertoppen door bloem mengen. 
  • Nog enkele lepels water toevoegen en massa snel tot soepel deeg kneden. 
  • Deeg 10 minuten laten rusten en dan in ballen zo groot als sinaasappels verdelen. 
  • Deegballen in plastic zak of plasticfolie verpakken om uitdrogen tegen te gaan. 
  • Deegbollen telkens op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot deeglap van 2 mm dik. 
  • Repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit deeglappen snijden. 
  • Maak 'wokkels': elke reep twee keer losjes omrollen, onderste deegreep over wokkel vouwen en bovenaan vastdrukken. 
  • Onder plasticfolie bewaren.
  • Koekjes bakken: In (frituur)pan olie verhitten tot 180 ºC. 
  • In ruime pan laag water aan de kook brengen. 
  • Honing uit potten in kleine pan laten lopen. 
  • Kleine pan in pan met kokend water hangen en honing op zeer laag vuur verwarmen (niet laten koken!). 
  • Koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin frituren. 
  • Porties telkens met schuimspaan uit frituurolie nemen en op keukenpapier laten uitlekken. 
  • Chabakia met andere schuimspaan in honing laten glijden en even laten drijven, zodat ze honing kunnen absorberen. 
  • Koekjes uit honing nemen, naast elkaar op grote schaal leggen en royaal met achtergehouden sesamzaad bestrooien.