Chikuzen-ni

      Reacties uitgeschakeld voor Chikuzen-ni

 

Chikuzen-ni

gestoofde kip uit Chikuzen

Recept categorie Gerecht met gevogelte, Gerecht met Kip
Keuken: Japanse keuken
Porties 4
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 250 g gefileerd kippevlees met vel
  • 4 schoongemaakte verse shii-take wilde paddestoelen
  • 2 middelgrote wortels
  • 150 bamboescheuten
  • 4 geschrapte kleine aardappelen
  • 1 konnyaku koekje aronskelkwortel
  • 1-2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 dl dashi II
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels mirin zoete goudgele kookwijn die weinig alcohol bevat
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 50 g peultjes

Hoe maak ik het klaar?

  1. Snijd het kippevlees in blokjes van 2 cm.
  2. Maak de groente schoon en snijd het in kleine stukjes.
  3. Maak eventueel gebruik van decoratieve snijtechnieken.
  4. Kneed de konnyaku met wat zout, spoel hem af, dep hem droog en verdeel hem in kleine stukjes.
  5. Blancheer de groenten afzonderlijk in kokend water met wat zout.
  6. Spoel de groente af met koud water en dep ze droog.
  7. Verhit de olie bij veel hitte in een grote pan.
  8. Voeg de stukjes kip toe en roer ze door de olie.
  9. Voeg de wortel en de konnyaku toe en daarna, in deze volgorde, de paddestoelen, de bamboescheuten en de aardappelen.
  10. Roerbak alles 3 minuten tot de kip en de groenten licht zijn gegaard en met een laagje olie zijn bedekt.
  11. Schenk de dashi in de pan, voeg de suiker, de mirin en de sojasaus toe.
  12. Breng het geheel aan de kook.
  13. Leg een drijvend deksel in de pan en stoof het gerecht 15 minuten, tot de kookvloeistof voor 1/3 deel is verdampt.
  14. Maak de peultjes schoon en snijd ze in schuine reepjes van 2½ cm.
  15. Blancheer de peultjes in kokend water met wat zout en voeg ze vlak voor het serveren aan het gerecht toe.
  16. Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur in kleine kommetjes, waarin het geheel op aantrekkelijke wijze is gearrangeerd.
  17. Garneer het gerecht met sterrekers.