Chocolade boomstam voor Kerstmis

      Reacties uitgeschakeld voor Chocolade boomstam voor Kerstmis
Print

Chocolade boomstam voor Kerstmis

Categorie Gebak
Keuken Franse keuken
Keyword Vegetarisch
porties 4 personen
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 5 eieren
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • 1 mespuntje zout
  • 200 gram chocolade (bitter)
  • 100 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels rum
  • 25 gram hazelnoten

Hoe maak ik het klaar:

  • Beboter de bakplaat.
  • Leg hierop een vel vetvrij papier, dat aan alle zijden 5 cm groter is dan de plaat en beboter dit eveneens.
  • Vouw de randen van het papier ongeveer 2 cm omhoog en zet de hoeken met paperclips vast.
  • Maak van eieren, suiker, vanillesuiker, bloem, maizena en zout een biscuitdeeg.
  • Strijk het deeg gelijkmatig uit op het vetvrije papier.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voor verwarmde oven (200 tot 225 graden of gasovenstand 4 à 5) en bak gedurende 13 tot 15 minuten tot het gebak gaar en lichtbruin is.
  • Leg een schone theedoek op het aanrecht en strooi er door een zeef een dun laagje poedersuiker op.
  • Haal de bakplaat uit de oven, naam het gebak met het papier van de plaat en keer het op de doek.
  • Verwijder het papier, rol de koek in de doek op en laat hem afkoelen.
  • Doe de chocolade in een kleine pan en zet deze in een grotere pan met kokend water.
  • Laat de chocolade geheel smelten en daarna weer afkoelen tot lauwwarm. 
  • Roer in een kom de boter tot room, zeef de poedersuiker erboven en roer het geheel tot een luchtige massa.
  • Voeg de gesmolten chocolade en de rum toe en roer het geheel goed door elkaar.
  • Rol de koek voorzichtig uit en bestrijk hem met 1/3 deel van de chocoladecreme
  • Rol hem met de creme weer op. 
  • Snijd de zijkanten schuin af en leg de koek op een langwerpige schaal. 
  • Bespuit hem in de lengterichting met dikke strepen chocoladecreme en strooi er tenslotte de gehakte pistaches of hazelnoten over.
  • Een opgerolde koek ook wel Swiss Roll genoemd, wordt gemaakt van de nog warme plak koek, waarvan de harde randen eerst zijn afgesneden.
  • Leg de koek op een theedoek.
  • Bestrijk de plak dik met jam. 
  • Maak met de vingers een begin met het oprollen van de koek en rol de plak op met één hand en geleid het oprollen met de andere hand.
  • Laat de koek in de doek bekoelen.
  • Verwijder de doek en bestrooi de opgerolde koek met poedersuiker.