Chocolade boomstam voor Kerstmis

      Reacties uitgeschakeld voor Chocolade boomstam voor Kerstmis

Chocolade boomstam voor Kerstmis

Recept categorie Gebak
Keuken: Franse keuken
Extra info Vegetarisch
Porties 4 personen
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • 5 eieren
  • 60 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • 1 mespuntje zout
  • 200 gram chocolade (bitter)
  • 100 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels rum
  • 25 gram hazelnoten

Hoe maak ik het klaar?

  1. Beboter de bakplaat.

  2. Leg hierop een vel vetvrij papier, dat aan alle zijden 5 cm groter is dan de plaat en beboter dit eveneens.

  3. Vouw de randen van het papier ongeveer 2 cm omhoog en zet de hoeken met paperclips vast.

  4. Maak van eieren, suiker, vanillesuiker, bloem, maizena en zout een biscuitdeeg.

  5. Strijk het deeg gelijkmatig uit op het vetvrije papier.

  6. Schuif de bakplaat in het midden van de voor verwarmde oven (200 tot 225 graden of gasovenstand 4 à 5) en bak gedurende 13 tot 15 minuten tot het gebak gaar en lichtbruin is.

  7. Leg een schone theedoek op het aanrecht en strooi er door een zeef een dun laagje poedersuiker op.

  8. Haal de bakplaat uit de oven, naam het gebak met het papier van de plaat en keer het op de doek.

  9. Verwijder het papier, rol de koek in de doek op en laat hem afkoelen.

  10. Doe de chocolade in een kleine pan en zet deze in een grotere pan met kokend water.

  11. Laat de chocolade geheel smelten en daarna weer afkoelen tot lauwwarm. 

  12. Roer in een kom de boter tot room, zeef de poedersuiker erboven en roer het geheel tot een luchtige massa.

  13. Voeg de gesmolten chocolade en de rum toe en roer het geheel goed door elkaar.

  14. Rol de koek voorzichtig uit en bestrijk hem met 1/3 deel van de chocoladecreme

  15. Rol hem met de creme weer op. 

  16. Snijd de zijkanten schuin af en leg de koek op een langwerpige schaal. 

  17. Bespuit hem in de lengterichting met dikke strepen chocoladecreme en strooi er tenslotte de gehakte pistaches of hazelnoten over.

  18. Een opgerolde koek ook wel Swiss Roll genoemd, wordt gemaakt van de nog warme plak koek, waarvan de harde randen eerst zijn afgesneden.

  19. Leg de koek op een theedoek.

  20. Bestrijk de plak dik met jam. 

  21. Maak met de vingers een begin met het oprollen van de koek en rol de plak op met één hand en geleid het oprollen met de andere hand.

  22. Laat de koek in de doek bekoelen.

  23. Verwijder de doek en bestrooi de opgerolde koek met poedersuiker.