Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

      Geen reacties op Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

 

Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

Recept categorie Gerecht met fruit, Nagerecht
Keuken: Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Auteur Albert Heijn / Allerhande

Wat gaat er in?

  • 100a gram suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn (Fontanafredda Moscato d Asti, fles a 750 ml)
  • 6 citroenen
  • 6 eiwitten
  • 200 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • enkele druppels vanillearoma (flesje a 24 ml)
  • 200 ml slagroom
  • poedersuiker (strooibus)
  • 2 bakjes verse frambozen (a 150 gram)
  • ½ pot lemon curd (a 340 gram)

Hoe maak ik het klaar?

  1. In steelpan 100 g suiker met wijn en 250 ml water aan de kook brengen. 

  2. Roeren tot suiker volledig is opgelost. 

  3. Pan van vuur nemen en wijnsiroop laten afkoelen. 

  4. Citroenen uitpersen en 300 ml sap afmeten (rest bewaren voor citroenroom). 

  5. Sap door wijnsiroop roeren en mengsel overschenken in diepvriesdoos. 

  6. Na halfuur doos uit vriezer nemen en ijskristallen langs zijkant van doos met vork loshalen. 

  7. Mengsel doorroeren en doos terugzetten in vriezer. 

  8. Handeling nog minstens vijf keer herhalen, tot massa uit grove ijskristallen bestaat (= granita).

  9. Oven voorverwarmen op 150 °C. 

  10. Kom, gardes van mixer en spatel afwassen en dan met halve citroen nawrijven, zodat alles vetvrij is (anders wordt eiwit niet stijf). 

  11. In kom eiwitten stijfkloppen. 

  12. Beetje voor beetje kristalsuiker toevoegen en blijven kloppen tot mengsel dik en glanzend is. 

  13. Maïzena boven eiwit zeven en met azijn en paar druppels vanillearoma losjes door eiwit spatelen.

  14. Bakplaat met bakpapier bekleden en als die groter is dan circa 22x33 cm, op bakpapier met potlood rechthoek van 22x33 cm aftekenen (rand van bakpapier vrijlaten). 

  15. Eiwitschuim op bakpapier scheppen en gelijkmatig uitstrijken over getekende rechthoek. 

  16. Bakplaat in midden van voorverwarmde oven schuiven en eiwitschuim ca. 20 minuten laten drogen (= meringue).

  17. Intussen in kom met mixer slagroom met 1 eetlepel poedersuiker opkloppen, maar niet helemaal stijfslaan. 

  18. Lobbige roommengsel friszuur op smaak brengen met 1-2 eetlepels citroensap. 

  19. Op theedoek groot vel bakpapier leggen en helemaal met poedersuiker bestrooien. 

  20. Meringue uit oven nemen, 5 minuten laten afkoelen. 

  21. Meringue voorzichtig omkeren op besuikerd bakpapier. 

  22. Voorzichtig bakpapier van schuimlaag wegtrekken.

  23. Lemon curd erover uitstrijken. 

  24. Citroenroom op meringue scheppen en gelijkmatig erover uitstrijken.

  25. Aan zijkant van meringue frambozen naast elkaar in citroenroom drukken; helft van frambozen achterhouden voor garnering.

  26. Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. 

  27. Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. 

  28. Minstens 3 uur in koelkast laten opstijven.

  29. Granita uit vriezer nemen. 

  30. Granita uit vriezer nemen. 

  31. Over dessertborden poedersuiker strooien en meringue erop leggen. 

  32. Garneren met frambozen. 

  33. Granita in champagneflutes scheppen en naast meringuerol op bord zetten.

  34. Tip: Zelf granita maken is eenvoudig, maar neemt nogal veel tijd in beslag. De granita is ook te vervangen door kant-en-klaar citroensorbetijs (beker 500 ml). Dit heeft een smeuïger structuur dan granita. 

  35. Wijnadvies: Fontanafredda Moscato dAsti