Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

      Geen reacties op Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

 

Citroen-frambozenschuimgebak met citroengranita

Recept printen
Recept categorie: met fruit/ Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Albert Heijn / Allerhande

Wat gaat er in:

  • 100a gram suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn ((Fontanafredda Moscato d Asti, fles a 750 ml))
  • 6 citroen
  • 6 ei
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel wijnazijn
  • enkele druppels vanillearoma ((flesje a 24 ml) )
  • 200 ml slagroom
  • poedersuiker ((strooibus))
  • 2 bakjes verse frambozen ((a 150 gram))
  • ½ pot lemon curd ((a 340 gram))

Hoe maak ik het klaar:

  • In steelpan 100 g suiker met wijn en 250 ml water aan de kook brengen. 
  • Roeren tot suiker volledig is opgelost. 
  • Pan van vuur nemen en wijnsiroop laten afkoelen. 
  • Citroenen uitpersen en 300 ml sap afmeten (rest bewaren voor citroenroom). 
  • Sap door wijnsiroop roeren en mengsel overschenken in diepvriesdoos. 
  • Na halfuur doos uit vriezer nemen en ijskristallen langs zijkant van doos met vork loshalen. 
  • Mengsel doorroeren en doos terugzetten in vriezer. 
  • Handeling nog minstens vijf keer herhalen, tot massa uit grove ijskristallen bestaat (= granita).
  • Oven voorverwarmen op 150 °C. 
  • Kom, gardes van mixer en spatel afwassen en dan met halve citroen nawrijven, zodat alles vetvrij is (anders wordt eiwit niet stijf). 
  • In kom eiwitten stijfkloppen. 
  • Beetje voor beetje kristalsuiker toevoegen en blijven kloppen tot mengsel dik en glanzend is. 
  • Maïzena boven eiwit zeven en met azijn en paar druppels vanillearoma losjes door eiwit spatelen.
  • Bakplaat met bakpapier bekleden en als die groter is dan circa 22x33 cm, op bakpapier met potlood rechthoek van 22x33 cm aftekenen (rand van bakpapier vrijlaten). 
  • Eiwitschuim op bakpapier scheppen en gelijkmatig uitstrijken over getekende rechthoek. 
  • Bakplaat in midden van voorverwarmde oven schuiven en eiwitschuim ca. 20 minuten laten drogen (= meringue).
  • Intussen in kom met mixer slagroom met 1 eetlepel poedersuiker opkloppen, maar niet helemaal stijfslaan. 
  • Lobbige roommengsel friszuur op smaak brengen met 1-2 eetlepels citroensap. 
  • Op theedoek groot vel bakpapier leggen en helemaal met poedersuiker bestrooien. 
  • Meringue uit oven nemen, 5 minuten laten afkoelen. 
  • Meringue voorzichtig omkeren op besuikerd bakpapier. 
  • Voorzichtig bakpapier van schuimlaag wegtrekken.
  • Lemon curd erover uitstrijken. 
  • Citroenroom op meringue scheppen en gelijkmatig erover uitstrijken.
  • Aan zijkant van meringue frambozen naast elkaar in citroenroom drukken; helft van frambozen achterhouden voor garnering.
  • Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. 
  • Schuim met behulp van theedoek in bakpapier oprollen. 
  • Minstens 3 uur in koelkast laten opstijven.
  • Granita uit vriezer nemen. 
  • Granita uit vriezer nemen. 
  • Over dessertborden poedersuiker strooien en meringue erop leggen. 
  • Garneren met frambozen. 
  • Granita in champagneflutes scheppen en naast meringuerol op bord zetten.
  • Tip: Zelf granita maken is eenvoudig, maar neemt nogal veel tijd in beslag. De granita is ook te vervangen door kant-en-klaar citroensorbetijs (beker 500 ml). Dit heeft een smeuïger structuur dan granita. 
  • Wijnadvies: Fontanafredda Moscato dAsti