Citroenschuimtaart

      Reacties uitgeschakeld voor Citroenschuimtaart

Citroenschuimtaart

Recept printen
Recept categorie: Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Onbekende auteur

Wat gaat er in:

  • 8 ei
  • 250 gram bloem
  • 200 gram boter (in blokjes)
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 citroen (geperst)

Hoe maak ik het klaar:

  • 3 eieren splitsen. 
  • In keukenmachine bloem, 125 g boter, 100g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier met behulp van pulseknop tot samenhangend geheel mengen. 
  • Deeg in plasticfolie verpakken en in koelkast 30 minuten laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. 
  • Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap van ca. 25 cm. 
  • Taartvorm met deeg bekleden en bakpapier erop leggen. 
  • Steunvulling op bakpapier leggen en bodem in 25 minuten lichtbruin bakken. 
  • Vorm uit oven nemen, steunvulling en bakpapier verwijderen en dun met eierdooier bestrijken. 
  • Rest van boter smelten. 
  • Intussen in keukenmachine 4 eieren, rest van eierdooier, 100 g poedersuiker en citroensap (enkele druppels bewaren) schuimig draaien. 
  • Al draaiend gesmolten boter door schenktuit erbij schenken. 
  • Citroenmengsel in taartvorm schenken en terug in oven schuiven. 
  • Taart in 20 minuten gaarbakken en uit oven nemen. 
  • Eiwitten in schone keukenmachine of kom met mixer tot stijve pieken slaan (er mag geen spatje eigeel of vet bij komen). 
  • Rest van poedersuiker met achtergehouden citroensap in gedeelten aan eiwit toevoegen. 
  • Ovengrill voorverwarmen. 
  • Eiwitschuim met spatel over taart verdelen en nog 10 minuten onder grill verwarmen, tot eiwitschuim bruin en gaar is.
  • Tip: Het geheim van deze taart. Schrik niet: de taart wordt dre keer gebakken. Dat lijkt moeilijk, maar is het niet. Eerst ‘blindbakken’, het deeg wordt bedekt met bakpapier en daarin gaat een laag gedroogde peulvruchten of rijst als ‘steunvulling’. Zo blijft de bodem mooi vlak. Op de voorgebakken deegbodem komt de citroenvulling, die wordt afgebakken. Tot slot gaat er eiwitschuim op, die in de oven nog even bruin kleurt.