Coq au vin

      Reacties uitgeschakeld voor Coq au vin

Coq au vin

Recept categorie Gerecht met Kip
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 4 plakken doorregen spek
  • 4 eetlepels boter
  • 2 panklare kippen van elk ± 500 gr
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 kopje cognac
  • 3 kopjes rode wijn (Bourgogne, Beaujolais of Côtes du Rhône)
  • 2 kopjes kippenbouillon (van tablet)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 sjalotjes
  • 2 kopjes morieljes (uit blik)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 afgestreken eetlepel bloem
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Snijd het spek in dunne reepjes, verwijder het zwoerd.
  2. Kook de reepjes spek een paar minuten in wat water, giet ze af, laat ze onder koud water 'schrikken' en laat ze uitlekken.
  3. Verwarm de helft van de boter, bak de reepjes spek hierin lichtbruin, haal ze uit de pan en leg ze apart.
  4. Snijd de kippen in stukken.
  5. Bak de stukken kip aan alle kanten in de hete boter van het spek en strooi er zout en peper over.
  6. Voeg er de reepjes spek bij en laat alles op zacht vuur in een gesloten pan 10 minuten stoven; schep het eenmaal om.
  7. Neem het deksel van de pan en giet de cognac voorzichtig over de stukken kip.
  8. Beweeg de pan wat heen en weer, zodat de cognac zich goed verspreidt.
  9. Giet zoveel rode wijn en kippenbouillon over de kip dat alle stukken door het vocht zijn bedekt.
  10. Pers de knoflookteen erover, voeg de tijm en het laurierblad toe en laat de kip op matig vuur 30 minuten stoven.
  11. Schil de sjalotjes en snijd ze doormidden.
  12. Laat de morieljes uitlekken.
  13. Verwarm de olie en stoof de sjalotjes 15 minuten op matig vuur.
  14. Laat hierbij de morieljes warm worden.
  15. Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm.
  16. Kook de saus in een open pan tot ± 2 1/2 kopje in.
  17. Smelt de rest van de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter.
  18. Haal het laurierblad uit de saus en roer de bloem met boter door de saus.
  19. Leg de stukken kip, de sjalotjes en de paddestoelen in de saus en maak alles nog eens goed warm, zonder te koken!
  20. Strooi er tenslotte wat peterselie over en serveer de kip in de pan.