Coq au vin

      Reacties uitgeschakeld voor Coq au vin

Coq au vin

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 4 plakken doorregen spek
  • 4 eetlepels boter
  • 2 panklare kip (van elk ± 500 gr)
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 kopje cognac
  • 3 kopjes rode wijn ((Bourgogne, Beaujolais of Côtes du Rhône))
  • 2 kopjes kippenbouillon ( (van tablet))
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 sjalotjes
  • 2 kopjes morieljes ((uit blik))
  • 1 eetlepel olie
  • 1 afgestreken eetlepel bloem
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Hoe maak ik het klaar:

  • Snijd het spek in dunne reepjes, verwijder het zwoerd.
  • Kook de reepjes spek een paar minuten in wat water, giet ze af, laat ze onder koud water 'schrikken' en laat ze uitlekken.
  • Verwarm de helft van de boter, bak de reepjes spek hierin lichtbruin, haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • Snijd de kippen in stukken.
  • Bak de stukken kip aan alle kanten in de hete boter van het spek en strooi er zout en peper over.
  • Voeg er de reepjes spek bij en laat alles op zacht vuur in een gesloten pan 10 minuten stoven; schep het eenmaal om.
  • Neem het deksel van de pan en giet de cognac voorzichtig over de stukken kip.
  • Beweeg de pan wat heen en weer, zodat de cognac zich goed verspreidt.
  • Giet zoveel rode wijn en kippenbouillon over de kip dat alle stukken door het vocht zijn bedekt.
  • Pers de knoflookteen erover, voeg de tijm en het laurierblad toe en laat de kip op matig vuur 30 minuten stoven.
  • Schil de sjalotjes en snijd ze doormidden.
  • Laat de morieljes uitlekken.
  • Verwarm de olie en stoof de sjalotjes 15 minuten op matig vuur.
  • Laat hierbij de morieljes warm worden.
  • Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm.
  • Kook de saus in een open pan tot ± 2 1/2 kopje in.
  • Smelt de rest van de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter.
  • Haal het laurierblad uit de saus en roer de bloem met boter door de saus.
  • Leg de stukken kip, de sjalotjes en de paddestoelen in de saus en maak alles nog eens goed warm, zonder te koken!
  • Strooi er tenslotte wat peterselie over en serveer de kip in de pan.