Deense kaaskrans

      Reacties uitgeschakeld voor Deense kaaskrans

Deense kaaskrans

Recept categorie Gerecht met kaas, Nagerecht
Keuken: Deense keuken
Porties 12
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 500 gr Danablu
  • 250 gr roomkaas
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 1 dl cognac
  • 11 blaadjes gelatine van ± 3 gr elk
  • 1 dl melk
  • 6 dl room
  • boter
  • 500 gr veenbessen
  • 200 gr griessuiker
  • 1 pakje taartgelei
  • 12 halve peren uit blik
  • peper zout

Voor het garnituur:

  • kleine crackers ronde toastjes, roggerondjes of zoute koekjes

Hoe maak ik het klaar?

  1. Wrijf de Danablu door een zeef en meng er zorgvuldig de roomkaas door.

  2. Roer er de worcestershiresaus en de cognac door.
  3. Week de gelatineblaadjes even in koud water.
  4. Verwarm de melk.
  5. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de melk, die u vervolgens door de kaasbereiding roert.

  6. Klop de room stijf en spatel ook die door de kaasbereiding.
  7. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  8. Wrijf 2 kransen van ± 16 cm diameter in met boter, verdeel er de kaasbereiding over en zet de vormen ± 1 uur in de koelkast om op te stijven.

  9. Was intussen de bessen en laat ze uitlekken.
  10. Breng 2 dl water met de suiker aan de kook en voeg er de bessen aan toe.
  11. Sluit de pan en laat de bessen ± 5 minuten zachtjes koken.
  12. Giet ze door een zeef, maar bewaar het sap.
  13. Laat ze volledig afkoelen.
  14. Stort de kaaskransen op 2 grote ronde schalen en vul ze met de veenbessen.
  15. Vermeng 1 eetlepel sap met 3 eetlepels water en los er de taartgelei in op.
  16. Breng de rest van het sap aan de kook, neem het pannetje van het vuur en roer er de opgeloste gelei door.

  17. Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat vervolgens 1 minuut afkoelen.
  18. Bestrijk de veenbessen in de kaaskransen met de gelei.
  19. Laat de peertjes uitlekken en schik ze rond de kaaskransen.
  20. Vul ze met de rest van de veenbessen en schep er wat gelei over.
  21. Verdeel de rest van de gelei in straaltjes op de kaaskransen.
  22. Schik de verschillende koekjes, crackers en broodjes dakpansgewijs tussen de gevulde peertjes.

Tips / Opmerkingen

Serveer dit kaasnagerecht met een glaasje stevige rode wijn.