Deense kaaskrans

      Reacties uitgeschakeld voor Deense kaaskrans

Deense kaaskrans

Recept printen
Recept categorie: met kaas/ Nagerecht
Land van herkomst: Denemarken
Porties: 12
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 500 gr Danablu
  • 250 gr roomkaas
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 1 dl cognac
  • 11 blaadjes gelatine van ± 3 gr elk
  • 1 dl melk
  • 6 dl room
  • boter
  • 500 gr veenbessen
  • 200 gr suiker
  • 1 pakje taartgelei
  • 12 halve peren (uit blik)
  • peper (zout)

Voor het garnituur:

  • kleine crackers (ronde toastjes, roggerondjes of zoute koekjes)

Hoe maak ik het klaar:

  • Wrijf de Danablu door een zeef en meng er zorgvuldig de roomkaas door.
  • Roer er de worcestershiresaus en de cognac door.
  • Week de gelatineblaadjes even in koud water.
  • Verwarm de melk.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de melk, die u vervolgens door de kaasbereiding roert.
  • Klop de room stijf en spatel ook die door de kaasbereiding.
  • Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Wrijf 2 kransen van ± 16 cm diameter in met boter, verdeel er de kaasbereiding over en zet de vormen ± 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Was intussen de bessen en laat ze uitlekken.
  • Breng 2 dl water met de suiker aan de kook en voeg er de bessen aan toe.
  • Sluit de pan en laat de bessen ± 5 minuten zachtjes koken.
  • Giet ze door een zeef, maar bewaar het sap.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Stort de kaaskransen op 2 grote ronde schalen en vul ze met de veenbessen.
  • Vermeng 1 eetlepel sap met 3 eetlepels water en los er de taartgelei in op.
  • Breng de rest van het sap aan de kook, neem het pannetje van het vuur en roer er de opgeloste gelei door.
  • Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat vervolgens 1 minuut afkoelen.
  • Bestrijk de veenbessen in de kaaskransen met de gelei.
  • Laat de peertjes uitlekken en schik ze rond de kaaskransen.
  • Vul ze met de rest van de veenbessen en schep er wat gelei over.
  • Verdeel de rest van de gelei in straaltjes op de kaaskransen.
  • Schik de verschillende koekjes, crackers en broodjes dakpansgewijs tussen de gevulde peertjes.

Tips / Opmerking

Serveer dit kaasnagerecht met een glaasje stevige rode wijn.