Driekoningenbrood

      Reacties uitgeschakeld voor Driekoningenbrood

Driekoningenbrood

In vroeger eeuwen was Driekoningen hét grote huiselijke winterfeest. Zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla.

Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten.

Degene die de amandel in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen.

De gelukkige werd - door hem met stoel en al in de lucht te tillen - gehuldigd en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd.

Behalve het driekoningenbrood kwamen traditioneel ook schalen met wafels en pannenkoeken op tafel. 

Recept categorie Brood
Keuken: Nederlandse keuken, Recepten uit Brabant
Extra info Oud & Nieuw
Porties 4
Auteur Koos Manders

Wat gaat er in?

  • 500 g bloem
  • 1 theelepel zout
  • 50 g suiker
  • 1 geraspte citroenschil
  • 1 1/2 dl melk
  • 40 g gist
  • 125 g boter
  • 2 eierdooiers
  • 75 g amandelspijs
  • 1 gepelde amandel
  • bloem
  • boter
  • poedersuiker

Hoe maak ik het klaar?

  1. Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
  2. Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
  3. Smelt de boter in een pannetje en laat ze afkoelen.
  4. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
  5. Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
  6. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
  7. Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
  8. Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over. Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
  9. Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven (225 °C) in 45 minuten goudbruin en gaar.
  10. Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat ze afkoelen.
  11. Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter.
  12. Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker.
  13. Leg er eventueel een uitgeknipt goudkleurige ster op.