Duivekater 2

      Reacties uitgeschakeld voor Duivekater 2
Print

Duivekater 2

Categorie Brood
Keuken Nederlandse keuken
Keyword Oud & Nieuw
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 500 gr bloem
  • zout
  • 30 gr gist
  • 2 dl melk lauwe
  • 50 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eierdooier
  • 1 ei

Hoe maak ik het klaar:

  • Zeef de bloem boven een kom en roer er wat zout door.
  • Los de gist in lauwe melk op.
  • Smelt de boter en laat deze afkoelen.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel en de rest van de melk erin.
  • Schep de helft van de bloem over het kuiltje.
  • Voeg de suiker, de kaneel en de eierdooier toe en giet vervolgens de afgekoelde boter erbij.
  • Kneed hiervan een soepel en samenhangend deeg; blijf ± 15 minuten kneden.
  • Sla het deeg enkele malen met kracht op het aanrecht om het luchtiger te maken.
  • Verdeel het deeg in twee porties en laat het op een warme plaats 45 minuten rijzen.
  • Vorm van elke portie een puntbrood en laat de broden onder een vochtige theedoek opnieuw 15 minuten rijzen.
  • Knip het brood aan het ene uiteinde (punt) driemaal in en aan de andere zijde tweemaal.
  • Krul de punten naar onderen om.
  • Maak met een mes enkele inkepingen aan de zijkant van het brood.
  • Bestrijk de duivekaters met losgeklopt ei en bak de broden in 40 minuten in een hete oven (200°C) gaar.