Elfstedenbliksem

      Geen reacties op Elfstedenbliksem

 

Elfstedenbliksem

Recept categorie Gerecht met fruit, Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
Keuken: Recepten uit Friesland
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappelen
  • 600 gr doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • peper zout

Hoe maak ik het klaar?

  1. Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  2. Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook, sluit de pan en stoof de peertjes ± 1/2 uur op laag vuur.

  3. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  4. Voeg ze, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en de peren gaar zijn.

  5. Snijd het spek in plakken van 1/2 cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel.

  6. Neem ze uit de pan en houd ze warm.
  7. Schep de azijn, peper, en het spekvet door het gare peer-aardappelmengsel.
  8. Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop.

  9. Serveer met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.