Erwtensoep

      Reacties uitgeschakeld voor Erwtensoep
Print

Erwtensoep

Categorie Soepen
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 500 gr hamschijf of 3 schouderkarbonades
  • 150 gr zuurkoolspek
  • 1 grove rookworst
  • 400 gr spliterwten
  • 1 selderijknol
  • 500 gr prei
  • 1 winterwortel
  • 1 bosje selderij
  • 2 aardappelen
  • zout peper
  • 2 bouillontabletten
  • roggebrood

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de erwten en zet ze op met 3 1/2 dl koud water en de hamschijf.
  • Laat ze koken en schuim zo nodig af.
  • Voeg het zuurkoolspek toe en kook alles in ± 2 uur zachtjes gaar.
  • Voeg de in stukjes gesneden prei, wortel en knolselderij en het gehakte selderijgroen toe.
  • Leg er de worst bij en voeg de geraspte rauwe aardappelen toe.
  • Voeg 5 dl (of meer) water en de bouillontablet(ten) toe.
  • Laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Neem de hamschijf, de worst en het zuurkoolspek uit de soep.
  • Snijd de worst in plakjes en de hamschijf in stukjes en voeg dit weer aan de soep toe.
  • Snijd het spek in dunne plakjes, leg die op het roggebrood en geef dit, met mosterd, bij de soep.

Tips / Opmerkingen

N.B.: het selderijgroen dat aan de knol zit, is niet eetbaar.