Franse le pain brié op Hollandse wijze

      Geen reacties op Franse le pain brié op Hollandse wijze

 

Franse le pain brié op Hollandse wijze

Franse le pain brié op Hollandse wijze

Recept printen Pin
Recept categorie: Brood/ Broodjes
Land van herkomst: Frankrijk/ Nederland
Van wie is dit recept: Miele.nl

Wat gaat er in:

oor het gefermenteerde deeg:

  • 30 gram gist (gedroogd )
  • 390 ml water (lauw)
  • 600 gram bloem

Voor de pain brié:

  • 15 gram gist (gedroogd)
  • 45 ml water (lauwwarm )
  • 255 gram bloem
  • 900 gram gefermenteerd deeg
  • 3 el bieslook (gedroogde)
  • 60 gram boter (kamertemperatuur)
  • Zout

Voor de vulling:

  • 1 Groningse droge metworst
  • 1 Friese droge metworst
  • 1 pakje zuurkool
  • 3 ui

Voor het bakken:

  • Gerezen deeg
  • 300 ml water
  • 3 stuks bakpapier (op maat van de bakplaat gesneden)

Hoe maak ik het klaar:

  • Los de gedroogde gist op in het water, meng de bloem met water en zout en kneed het tot een zacht deeg. Het deeg kan plakkerig zijn.
  • Doe het deeg in een kom en dek deze af met plastic folie. Laat het 1 uur rusten op een warme plek.
  • Zet het deeg vervolgens 16 uur in de koelkast.

Pain de brié:

  • Los de gist op in het lauwe water. Meng de bloem met het zout. Voeg het opgeloste gistmengsel toe aan de boter en het gefermenteerde deeg.
  • Kneed het op een met bloem bestoven werkbank tot een deeg.
  • Kneed het minimaal 15-20 minuten tot het deeg mooi zacht is.
  • Doe het deeg in een kom en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Laat de zuurkool uitlekken. Droog goed af met een schone theedoek en hak daarna de zuurkool fijn.
  • Pel en snipper de uien. Zet de uien gedurende 10-15 minuten aan in wat olie. Zorg ervoor dat de uien niet gaan kleuren.
  • 10. Verwijder het vel van de droge worsten en snijd ze in blokjes van 5 x 5 mm.
  • 11. Als het deeg klaar is met rijzen, verdeel het dan in drie stukken.
  • 12. Rol het deeg uit ter grootte van een A4-formaat. De hoogte moet ca. 1 cm zijn.
  • 13. Verdeel het garnituur over de drie plakken deeg. Rol het deeg in de lengte op en leg het met de naad op een bakpapier.
  • 14. Gebruik een scherp mes om inkepingen in het brood te maken. Doe dit vrij diep, zodat het garnituur zichtbaar wordt.
  • 15. Dek de broden af met een vochtige theedoek en laat ze ca. 1 tot 1½ uur rijzen. De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
  • 16. Verwarm de oven voor op Boven- en onderwarmte op 240°C.
  • 17. Schuif het brood op de bakplaat en schuif deze in het midden van de oven.
  • 18. Schenk het water in een ovenbestendig schaal en zet deze op een rooster op het onderste niveau.
  • 19. Bak het brood 5 minuten en verlaag dan de temperatuur van de oven naar 210°C.
  • 20. Bak het brood nu nog 20-25 minuten, laat het iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.

Tips / Opmerking

Bereidingstips Het brood kan ook gebakken worden met de functie Professional.
Volg dan de stappen t/m 15 en ga verder met de volgende stappen:
1. Verwarm de oven voor op 220°C en stel de functie Professional in met 2 stoominjecties. Laat het water opzuigen door middel van het zuigbuisje.
2. Stel de eerste stoominjectie meteen in het begin in. De tweede injectie instellen na 15 minuten.
3. Schuif het brood in het midden van de oven.
4. Bak het brood op 220°C en verlaag na 5 minuten de temperatuur naar 190°C.
5. Bak het brood nu nog 20-25 minuten.
6. Laat het brood iets afkoelen op een ovenrooster en serveer direct.