Franse sperziebonenschotel

      Reacties uitgeschakeld voor Franse sperziebonenschotel
Print

Franse sperziebonenschotel

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Ovenschotel
Keuken Franse keuken
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 3 eetlepels olie
  • 150 gr champignons in plakjes
  • zout
  • peper
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 250 gr rundergehakt
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 600 gr dunne sperziebonen
  • 70 gr boter
  • 100 gr gekookte ham in reepjes
  • 30 gr bloem
  • 3 1/2 dl volle melk
  • 3 eetlepels paneermeel

Hoe maak ik het klaar:

  • Verhit 1 eetlepel olie en bak de champignons op hoog vuur 8 minuten.
  • Bestrooi de champignons met zout en peper.
  • Week het brood in water, knijp het uit en meng het met het gehakt, de kaas, het ei, de eidooier, zout en peper.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel en bak die 5 minuten in 2 eetlepels olie.
  • Kook de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar.
  • Giet ze af en roer er 20 gr boter door.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vermeng de sperziebonen met het gehaktballetjes, de champignons en de ham en schep het mengsel in ingevette ovenschaal.
  • Verhit 30 gr boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten.
  • Voeg de melk toe en roer tot een gladde saus.
  • Laat de saus op zacht vuur 10 minuten koken, breng met zout en peper op smaak (= béchamelsaus) en schep de saus in de ovenschaal.
  • Strooi het paneermeel over de ovenschotel en verdeel er 20 gr boter in kleine blokjes over.
  • Gratineer het gerecht 15-20 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met stokbrood.