Gazpacho andaluz
Porties 4
Wat gaat er in?
- 1 kg tomaten
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 1 kleine komkommer
- 3 teentjes knoflook
- 1 afgestreken theelepel zout
- 1 kopje water
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels azijn
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 kopje witbroodkruim
- eventueel een paar ijsblokjes
Hoe maak ik het klaar?
-
Snijd de tomaten kruiselings in, leg ze even in kokend water, ontvel ze en snijd ze doormidden, pers het sap en de pitten eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
-
Snijd de paprika's doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd ze in kleine reepjes.
-
Schil en hak de ui.
-
Schil de komkommer, snijd hem in plakjes en vervolgens in kleine stukjes.
-
Pers de knoflooktenen en meng ze door het zout.
-
Houd de helft van alle gesneden groenten achter.
-
Pureer de andere helft in de mengbeker met de knoflook, het water, de olijfolie en de peper.
-
Laat deze groentebouillon 30 minuten afgedekt in de koelkast staan.
-
De achtergehouden gesneden groenten en de broodkruimels worden apart in kleine schaaltjes geserveerd.
Tips / Opmerkingen
De groentesoep moet zo koud mogelijk, eventueel met een paar ijsblokjes, worden opgediend. Aan tafel neemt iedereen wat verse groente en broodkruimels in de soep.