Gebraden kip

      Reacties uitgeschakeld voor Gebraden kip

 

Gebraden kip

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4
Van wie is dit recept: Jamie Oliver

Wat gaat er in:

  • 1 1/2 kg kip
  • zout
  • versgemalen peper
  • 3 handen vol verse kruiden (basilicum, peterselie, marjolein, alleen de blaadjes)
  • fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 doormidden gesneden citroen
  • 4 in stukjes gescheurde laurierblaadjes
  • 2 takjes verse rozemarijn

Hoe maak ik het klaar:

  • Verwarm de oven en een braadslee voor op 225°C.
  • Was de kip van binnen en van buiten en dep hem met keukenpapier zo droog mogelijk.
  • Snijd desgewenst het vorkbeentje weg.
  • Wrijf de buikholte in met zout en pak dan het puntje van het vel op de borstkant. Zorg dat het niet scheurt en trek het voorzichtig naar boven.
  • Maak met uw andere hand het vel los van het borstvlees; het zit met een stukje weefsel vast en u kunt dat laten zitten en er aan weerskanten langs gaan, of proberen het in het midden door te snijden.
  • Strooi wat zout in de ruimte die u heeft gemaakt en stop er de gehakte kruiden in.
  • Sprenkel er ook een klein beetje olijfolie in.
  • Jamie: 'Ik vul de kip niet altijd en als ik het doe neem ik meestal citroen, laurier en rozemarijn en dat stop ik in de buikholte.'
  • Trek het vel over het borstvlees naar voren, zodat er geen 'bloot' vlees is.
  • Vouw de vleugelpunten naar binnen en bind de kip zo stevig mogelijk op.
  • De perfect gebraden kip heeft mals borstvlees en een krokant vel en de bouten zijn gaar als boter.
  •  Snijd dus op dit moment de bouten 4 keer in en wrijf ze in met wat van het kruidenmengsel.
  • Op die manier kan de hitte direct in het vlees van de bouten doordringen, zodat ze sneller gaar worden.
  • Wrijf met uw vingers een beetje olijfolie in het vel van de kip en strooi er royaal zout en peper over.
  • Neem de hete braadslee uit de oven en giet er wat olie in.
  • Leg de kip erin met de borst naar beneden en zet de braadslee terug in de oven.
  • Laat de kip 5 minuten bakken en leg hem dan op de andere borst.
  • Laat nog 5 min. bakken en draai de kip om.
  • Braad de kip 1 uur bij een temperatuur van 225°C.
  • Gebruik het vet dat van de kip in de braadslee druipt om de aardappelen te bakken of laat de aardappelen tegelijk met de kip in de braadslee gaar worden.
  • Het vel moet krokant zijn en de kruiden hebben het vlees hun aroma gegeven.