Gefrituurde kaas-griesballetjes met spruitjespuree

      Reacties uitgeschakeld voor Gefrituurde kaas-griesballetjes met spruitjespuree
Print

Gefrituurde kaas-griesballetjes met spruitjespuree

Categorie Gerecht met kaas
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 125 gr oude kaas
  • 3 3/4 dl melk
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 theelepel Franse tuinkruiden silvo
  • 50 gr griesmeel
  • 300 gr spruitjes
  • 400 gr aardappelen
  • frituurvet of -olie
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 25 gr boter
  • zout peper, nootmuskaat

Hoe maak ik het klaar:

  • Snijd de korstjes van de kaas en rasp de kaas grof.
  • Breng de melk met het bouillontablet en de tuinkruiden in een pan aan de kook, roer het griesmeel erdoor en kook het al roerend in ± 5 minuten tot een dikke pap.
  • Roer de kaas erdoor en laat die smelten.
  • Spoel een diep bord om met koud water, schenk het griesmeel-kaasmengsel erin en laat het afkoelen.
  • Laat het in de koelkast in ± 1 uur koud en stijf worden.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer grote exemplaren.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en bewaar ze tot het gebruik onder water.
  • Kook de aardappelen en de spruitjes in een pan met weinig water en zout in ± 15 minuten gaar.
  • Strooi intussen paneermeel in een diep bord en klop het ei in een ander diep bord los.
  • Vorm het kaas-griesmeelmengsel tot 10 gelijke balletjes en wentel ze door het paneermeel.
  • Haal ze vervolgens door het losgeklopte ei en weer door het paneermeel.
  • De balletjes moeten aan alle kanten goed met paneermeel zijn bedekt.
  • Verhit het frituurvet in een frituurpan tot er net witte damp af komt (175°C).
  • Bekleed een bord met keukenpapier.
  • Frituur de balletjes met 5 tegelijk goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze warm.
  • Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp ze met een pureestamper fijn.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg al roerend zoveel melk en boter toe dat een gladde puree ontstaat.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat hem zo nodig al roerend op zacht vuur door en door warm worden.
  • Schep de spruitjespuree in een warme schaal en leg de kaasgriesmeelballetjes langs de rand.