Gegrilde varkenstongen

      Reacties uitgeschakeld voor Gegrilde varkenstongen

Gegrilde varkenstongen

Print
Categorie: Barbeque, Gerecht met vlees, Varkensvlees
porties: 4
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

  • 4 varkenstongen

Voor de marinade:

  • 1 grofgesneden ui
  • 1 grofgesneden wortel
  • 2 peterseliestengels
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 eetlepel peperbollen
  • zout
  • 1/2 dl kruidenazijn
  • 1 dl witte wijn

Voor de afwerking:

  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 gehakte sjalotjes
  • 4 spekbanden van 5 x 30 cm
  • 4 sneden gerookt spek van 1/2 cm dik

Voor het kruidenazijn-sausje:

  • 2 sjalotten
  • 1/2 dl kruidenazijn
  • 2 dl room
  • 100 gr boter
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Was de tongen en kook ze in ongeveer 45 min. halfgaar in gezouten water.
  • Pel ze daarna en laat ze afkoelen.
  • Maak intussen de marinade: meng alle ingrediënten en giet de marinade over de afgekoelde tongen.
  • Dep de tongen na 2 uur droog en wentel ze in een mengsel van peterselie en sjalotten.
  • Wikkel ze in de spekbanden.
  • Snijd het ontzwoerde gerookte spek in stukken.
  • Steek de tongen afgewisseld met het gerookte spek op spiesen of op een spit. Bak ze gaar in de grillpan, op de barbecue of aan het spit.
  • Maak intussen het sausje: hak de sjalotten fijn en smoor ze enkele minuten in een
  • klontje boter (bij voorkeur in een pan met dikke bodem).
  • Giet er de azijn over en laat dit zachtjes inkoken.
  • Voeg, als de azijn bijna volledig is ingekookt, de room toe en laat het weer tot 3/4
  • inkoken.
  • Zet de pan op een laag vuurtje en roer er beetje bij beetje de boter door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg er, als de saus niet zuur genoeg is, een scheutje kruidenazijn aan toe.
  • Serveer de varkenstongen met de saus en een aardappeltje in de schil.

Tips / Opmerkingen

Als de saus schift door de warmte, werkt u ze terug op met wat koud water.