Gegrilde varkenstongen

      Reacties uitgeschakeld voor Gegrilde varkenstongen

Gegrilde varkenstongen

Recept categorie Barbeque, Gerecht met vlees, Varkensvlees
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 4 varkenstongen

Voor de marinade:

  • 1 grofgesneden ui
  • 1 grofgesneden wortel
  • 2 peterseliestengels
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 eetlepel peperbollen
  • zout
  • 1/2 dl kruidenazijn
  • 1 dl witte wijn

Voor de afwerking:

  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 gehakte sjalotjes
  • 4 spekbanden van 5 x 30 cm
  • 4 sneden gerookt spek van 1/2 cm dik

Voor het kruidenazijn-sausje:

  • 2 sjalotten
  • 1/2 dl kruidenazijn
  • 2 dl room
  • 100 gr boter
  • peper
  • zout

Hoe maak ik het klaar?

  1. Was de tongen en kook ze in ongeveer 45 min. halfgaar in gezouten water.
  2. Pel ze daarna en laat ze afkoelen.
  3. Maak intussen de marinade: meng alle ingrediënten en giet de marinade over de afgekoelde tongen.

  4. Dep de tongen na 2 uur droog en wentel ze in een mengsel van peterselie en sjalotten.
  5. Wikkel ze in de spekbanden.
  6. Snijd het ontzwoerde gerookte spek in stukken.
  7. Steek de tongen afgewisseld met het gerookte spek op spiesen of op een spit. Bak ze gaar in de grillpan, op de barbecue of aan het spit.

  8. Maak intussen het sausje: hak de sjalotten fijn en smoor ze enkele minuten in een
  9. klontje boter (bij voorkeur in een pan met dikke bodem).
  10. Giet er de azijn over en laat dit zachtjes inkoken.
  11. Voeg, als de azijn bijna volledig is ingekookt, de room toe en laat het weer tot 3/4
  12. inkoken.
  13. Zet de pan op een laag vuurtje en roer er beetje bij beetje de boter door.
  14. Breng op smaak met peper en zout.
  15. Voeg er, als de saus niet zuur genoeg is, een scheutje kruidenazijn aan toe.
  16. Serveer de varkenstongen met de saus en een aardappeltje in de schil.

Tips / Opmerkingen

Als de saus schift door de warmte, werkt u ze terug op met wat koud water.