Gekarameliseerde prei, pilaf en geroosterde kip

      Geen reacties op Gekarameliseerde prei, pilaf en geroosterde kip

 

Gekarameliseerde prei, pilaf en geroosterde kip

Recept categorie Gerecht met gevogelte, Gerecht met Kip
Auteur Onbekende auteur

Wat gaat er in?

  • Kipmarinade
  • 1 citroen het sap van
  • kopje olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 650 g kipfilets van loslopende vrije kippen
  • 6 flinke prei
  • 250 g ontbijtspek in dunne plakjes gesneden (als voor de boterham)
  • 300 g wilde rijst
  • 2 vegetarische bouillonblokjes goed voor 1 liter bouillon
  • 1 flinke hand platte peterselie
  • 1 kopje volle boerenyoghurt
  • 1 knoflookteen geperst
  • boter
  • peper

Hoe maak ik het klaar?

  1. Maak de kipmarinade met het sap van de citroen, de olijfolie, de zout en het peper. Leg de kipfilets in de marinade en zet deze een half uur tot een uur weg op kamertemperatuur. Af en toe omdraaien.

  2. Zet water op voor de bouillon.

  3. Snijd de preien in dunne ringen tot halverwege het groen. (bewaar de rest voor een soep).

  4. Smelt daarna in een hoge pan met een dikke bodem de boter en bak in 5 minuten de rijst

    Smoor de preiringen in een diepe koekenpan in een flinke klont boter totdat ze een beetje bruin worden. Voeg hier de in stukjes gesneden repen ontbijtspek aan toe. Als de spek krokant wordt, gooi dit dan in de pan met de gebakken rijst.

  5. Flink omscheppen zodat elke korrel bedekt wordt met een laagje olie. Voeg hier vervolgens beetje bij beetje de bouillon aan toe, totdat de rijst 1 kootje van een vinger onder water staat (de bouillon die overblijft kan je gebruiken voor een andere keer). Leg een deksel half open op de pan en laat de rijst net zolang sudderen totdat al het vocht is opgenomen. Voeg er op het laatst een flinke hand fijngehakte peterselie aan toe.

  6. Leg de kipfilets op of onder de grill. 5 minuten aan de ene kant grillen, 5 minuten aan de andere kant. Barbecue is ook erg lekker. Snijd de filets daarna diagonaal in stevige plakken.

  7. Meng in een kom de yoghurt, peterselie en knoflook. Breng deze op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

  8. Verdeel de kipfilet over de borden. Zorg er wel voor dat de plakjes mooi achter elkaar liggen. Leg hiernaast met een ijsschep 2 bolletjes pilaf. Strooi er wat gehakte peterselie overheen voor de kleur. Geef de yoghurt er in een apart bakje bij.