Gesmoorde kip

      Reacties uitgeschakeld voor Gesmoorde kip

 

Gesmoorde kip

Recept printen
Recept categorie: met kip
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

Voor het voorgerecht:

  • gemengde sla
  • 4 schijven geitenkaas
  • pijnboompitten
  • honing
  • olie
  • azijn

Voor het hoofdgerecht:

  • 2 hele kip
  • 1/2 liter witte wijn (droog of zoet naar smaak)
  • 4 ui
  • 6 sjalotten
  • 4 geperste tenen knoflook
  • basilicum
  • brood (bijvoorbeeld 4 stuks ciabatta)

Hoe maak ik het klaar:

  • Verdeel de kip in stukken (8-10 delen per kip) en braad die in goede olijfolie, met 1-2 van de tenen knoflook in ± 20 minuten bruin.
  • Zet het vuur laag, voeg de wijn, de gesnipperde uien en sjalotten, de rest van de knoflook en 1 eetlepel basilicum toe en laat het geheel, onder regelmatig omscheppen, ± 40 minuten sudderen.
  • Verwarm intussen de oven voor om het brood af te bakken en bereid daarna het voorgerecht.
  • Was de sla, schik hem op de bordjes en besprenkel met olie en azijn.
  • Gratineer de geitenkaas tot er een mooi bruin korstje op komt.
  • Verwarm intussen de honing tot die dun vloeibaar is en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
  • Leg de warme kaas op de sla, schenk er de warme honing over en bestrooi met de pijnboompitten.
  • Serveer direct, zodat de kaas en de honing nog warm zijn.
  • (Een goede timing is erg belangrijk, want het hoofdgerecht mag niet te lang sudderen en het brood moet op tijd afgebakken zijn).
  • Serveer de kip met veel brood.
  • Desgewenst kunt u er ook nog rijst en/of groenten bij serveren.