Gestoomde rijst

      Geen reacties op Gestoomde rijst
Gestoomde rijst

Gestoomde rijst

Recept printen Pin
Recept categorie: Basisrecept/ Bijgerecht/ met rijst
Porties: 4 personen
Van wie is dit recept: Miele.nl

Hoe maak ik het klaar:

Tips & tricks

  • Hoe simpel het ook klinkt, rijst tot in perfectie bereiden wil nog wel eens lastig zijn. Want hoeveel vocht is er precies nodig? En hoelang moet de rijst stomen? Het begint allemaal bij de rijstsoort. Net als bij verschillende pasta's kan de bereidingstijd namelijk ontzettend uiteenlopen. Met deze tips kan het niet meer misgaan!
  • Door uw rijst te stomen hoeft u geen water meer af te gieten én hoeft u niet bang te zijn dat de rijst aanbrandt, niet gaar wordt of droogkookt. Bovendien blijven de voedingsstoffen ook nog eens behouden!

Trucjes

  • Per rijstsoort zijn er tal van verschillen. Zo kan de tijdsduur langer zijn en is de verhouding van de hoeveelheid rijst en vocht van groot belang. Een handig trucje om te onthouden is dat rondkorrelige rijstsoorten, zoals voor risotto of sushi, veel meer vocht opnemen dan rijst met een lange korrel. Hierbij geldt dat u voor de eerste soort 2,5 keer zoveel vocht als rijst nodig hebt en voor langkorrelige rijst 1,5 keer zoveel vocht. Dat komt bij rondkorrelige rijstsoorten dus neer op 1 deel rijst en 2,5 deel water.
  • Als u deze trucjes onthoudt of opschrijft en in uw keukenkastje hangt, kan het bijna niet meer misgaan. Maar het wordt u nóg makkelijker gemaakt met de Miele-stoomoven. Deze heeft namelijk een aantal handige automatische programma’s, waarbij u alleen nog hoeft aan te geven hoeveel u van welke rijstsoort wilt stomen. De stoomoven bepaalt vervolgens de hoeveelheid water en de tijdsduur.

Handig overzicht

  • De verhouding rijst en water en de bereidingstijd per rijstsoort kunt u in onderstaand overzicht vinden. Het gaat hierbij om het stomen van rijst op een temperatuur van 100 ºC.
  • Basmatirijst
  • Rijst : water - 1 : 1,5
  • 15 minuten
  • Parboiled rijst
  • Rijst : water - 1 : 1,5
  • 23-25 minuten
  • Melkrijst
  • Rijst : water - 1 : 2,5
  • 30 minuten
  • Risotto
  • Rijst : water - 1 : 2,5
  • 18-19 minuten
  • Volkorenrijst
  • Rijst : water - 1 : 1,5
  • 26-29 minuten
  • Wilde rijst
  • Rijst : water - 1 : 1,5
  • 26-29 minuten

Bereidingstips

  • Tip: voeg voorafgaand aan het stomen smaakmakers toe, zoals een stukje verse gember, gekneusde stengels citroengras, knoflook of prei. Zo wordt de rijst gegarandeerd een succes.