Griekse gehaktballetjes in yoghurt-muntsaus

      Reacties uitgeschakeld voor Griekse gehaktballetjes in yoghurt-muntsaus

Griekse gehaktballetjes in yoghurt-muntsaus

Recept categorie Gerecht met vlees
Keuken: Griekse keuken
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 2 eetlepels boter
  • 1 kleingesneden ui
  • 500 gr mager gehakt
  • 125 gr verkruimeld oud brood
  • 1 ei
  • 1/2 dl water
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel oregano of munt
  • zout
  • peper
  • 50 gr bloem
  • 1 dl olijfolie

Voor de saus:

  • 25 gr boter
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 25 gr bloem
  • 2 dl water
  • 2 dl yoghurt
  • 1 eetlepel fijngehakte munt
  • zout
  • peper

Hoe maak ik het klaar?

  1. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden ui lichtbruin.
  2. Vermeng het gehakt met de gefruite ui, het verkruimelde brood, het ei, het water, de azijn, de munt en wat zout en peper en kneed alles enkele minuten goed door elkaar.
  3. Vorm van het gehaktmengsel ± 16 kleine balletjes en wentel die goed door de
  4. bloem.
  5. Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin en
  6. gaar.
  7. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

De saus:

  1. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de uitgeperste knoflook ± 2 minuten
  2. zonder hem bruin te laten worden.
  3. Roer de bloem door het boter-knoflookmengsel.
  4. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het water en de yoghurt toe
  5. tot een gebonden saus is ontstaan.
  6. Roer de fijngehakte munt door de saus.
  7. Draai het vuur laag en laat de saus ± 5 minuten zachtjes koken.
  8. Maak de saus op smaak met wat zout en peper.
  9. Voeg de gehaktballetjes aan de saus toe en laat alles nog ± 10 minuten
  10. zachtjes doorkoken tot de gehaktballetjes door en door warm zijn.

Tips / Opmerkingen

Geef hierbij vers stokbrood en gekookte sperziebonen.