Griekse visfantasie in fillodeeg

      Reacties uitgeschakeld voor Griekse visfantasie in fillodeeg

Griekse visfantasie in fillodeeg

Recept printen
Recept categorie: met vis
Land van herkomst: Griekenland
Porties: 4
Van wie is dit recept: Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 500 gr aardappel
  • 1 koffielepel zout
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • peper
  • zout
  • 2 tomaten
  • 200 gr feta
  • 8 vellen fillodeeg
  • vloeibare bakboter
  • 400 gr kabeljauwfilet
  • 8 gepelde rauwe scampi
  • 8 ontpitte olijven
  • 8 ontpitte olijven
  • enkele oregano
  • 50 gr gerookt spek
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water
  • 1 krop andijvie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 tomaat
  • 1 ui

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar in lichtgezouten water.
  • Pel ze en snijd ze in plakken van ± 1/2 cm.
  • Snijd de courgette in dobbelsteentjes van 1/2 cm.
  • Pel en hak het knoflookteentje en de sjalotjes.
  • Stoof ze aan in wat boter en voeg de courgetteblokjes toe.
  • Kruid met peper en zout, laat ze glazig worden en neem de pan van het vuur.
  • Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  • Snijd ook de feta in blokjes en voeg de helft ervan bij de courgette, samen met de tomaatblokjes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Knip de deegvellen in tweeën.
  • Smeer een ovenschotel ter grootte van de gehalveerde deegvellen met
  • vloeibare boter in, schik er een vel fillodeeg op en bestrijk het met boter.
  • Herhaal dit met de drie volgende vellen.
  • Verdeel de aardappelschijfjes over het deeg en bestrooi met de rest van de fetablokjes en met de gahakte peterselie.
  • Vorm hierop een tweede laag van 4 deegvelletjes, steeds bestreken met boter.
  • Snijd de kabeljauw in plakken en halveer de scampi.
  • Leg de vis in de ovenschotel en verdeel er de scampi over.
  • Hak de olijven en de oregano en strooi ze over de vis.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm een derde deeglaag van 4 fill5ovelletjes en strijk er de gestoofde courgetteblokjes over uit.
  • Snijd het gerookte spek in blokjes en verdeel die over de courgettes.
  • Beleg met de laatste deegvelletjes, nog steeds bestreken met boter en borstel de bovenste laag in met de eidooier, aangelengd met wat water.
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat het geheel op 180°C 20 minuten bakken.
  • Maak intussen het garnituur.
  • Was de krulandijvie, snijd hem grof en meng er de olijfolie en de wijnazijn door.
  • Snijd de vleestomaat in schijfjes en de ui in ringen.
  • Schik de groenten op de borden.
  • Haal de visfantasie uit de oven, snijd het in vieren en verdeel de stukken over de borden.