Griekse visfantasie in fillodeeg

      Reacties uitgeschakeld voor Griekse visfantasie in fillodeeg

Griekse visfantasie in fillodeeg

Recept categorie Gerecht met vis
Keuken: Griekse keuken
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 500 gr aardappelen
  • 1 koffielepel zout
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • peper
  • zout
  • 2 tomaten
  • 200 gr feta
  • 8 vellen fillodeeg
  • vloeibare boter
  • 400 gr kabeljauwfilet
  • 8 gepelde rauwe scampi
  • 8 ontpitte bruine olijven
  • 8 ontpitte groene olijven
  • enkele blaadjes oregano
  • 50 gr gerookt spek
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel water
  • 1 krop groene krulandijvie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 vleestomaat
  • 1 zoete witte ui

Hoe maak ik het klaar?

  1. Was de aardappelen en kook ze in de schil gaar in lichtgezouten water.
  2. Pel ze en snijd ze in plakken van ± 1/2 cm.
  3. Snijd de courgette in dobbelsteentjes van 1/2 cm.
  4. Pel en hak het knoflookteentje en de sjalotjes.
  5. Stoof ze aan in wat boter en voeg de courgetteblokjes toe.
  6. Kruid met peper en zout, laat ze glazig worden en neem de pan van het vuur.
  7. Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes.
  8. Snijd ook de feta in blokjes en voeg de helft ervan bij de courgette, samen met de tomaatblokjes.

  9. Verwarm de oven voor op 180°C.
  10. Knip de deegvellen in tweeën.
  11. Smeer een ovenschotel ter grootte van de gehalveerde deegvellen met
  12. vloeibare boter in, schik er een vel fillodeeg op en bestrijk het met boter.
  13. Herhaal dit met de drie volgende vellen.
  14. Verdeel de aardappelschijfjes over het deeg en bestrooi met de rest van de fetablokjes en met de gahakte peterselie.

  15. Vorm hierop een tweede laag van 4 deegvelletjes, steeds bestreken met boter.
  16. Snijd de kabeljauw in plakken en halveer de scampi.
  17. Leg de vis in de ovenschotel en verdeel er de scampi over.
  18. Hak de olijven en de oregano en strooi ze over de vis.
  19. Breng op smaak met peper en zout.
  20. Vorm een derde deeglaag van 4 fill5ovelletjes en strijk er de gestoofde courgetteblokjes over uit.

  21. Snijd het gerookte spek in blokjes en verdeel die over de courgettes.
  22. Beleg met de laatste deegvelletjes, nog steeds bestreken met boter en borstel de bovenste laag in met de eidooier, aangelengd met wat water.

  23. Zet de ovenschaal in de oven en laat het geheel op 180°C 20 minuten bakken.
  24. Maak intussen het garnituur.
  25. Was de krulandijvie, snijd hem grof en meng er de olijfolie en de wijnazijn door.

  26. Snijd de vleestomaat in schijfjes en de ui in ringen.
  27. Schik de groenten op de borden.
  28. Haal de visfantasie uit de oven, snijd het in vieren en verdeel de stukken over de borden.