Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

 

Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

Grietfilet uit de oven op witlof, gestoofd in kalfsbouillon met sinaasappel en dragon

Recept printen Pin
Recept categorie: met vis/ Voorgerecht
Porties: 4
Van wie is dit recept: Miele.nl

Wat gaat er in:

Voor de griet:

  • 300 gram grietfilet
  • De blaadjes van 2 takjes majoraan (fijngehakt)

Voor de witlof:

  • 2 stronkjes witlof
  • 1 paprika
  • 1/2 ui (in ringen)
  • 1/2 sinaasappel
  • 200 ml kalfsbouillon
  • De blaadjes van 2 takjes dragon (gehakt)
  • 8 dunne plakken pancetta
  • 30 gram pijnboompitten (geroosterd)
  • 25 gram roomboter
  • peper & zout

Hoe maak ik het klaar:

De griet:

  • Verdeel de griet in vier gelijke porties. Leg de stukken vis op een bakmatje op de bakplaat. Bestrijk de stukken licht met olie en strooi de majoraan erover. De vis wordt vlak voor het serveren gegaard in de bakoven.

De witlof:

  • Verwarm de bouillon in een steelpan. Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in zeer dunne reepjes. Voeg paprika, ui en dragon toe aan de bouillon.
  • Schil de sinaasappel met een dunschiller. Snijd een kwart van de schil in zeer fijne reepjes en spoel ze onder heet water. Voeg het sap van een kwart sinaasappel , de reepjes schil en de roomboter aan de bouillon toe.
  • Halveer de witlofstronkjes en verwijder de bittere kern. Leg de stronkjes in de bouillon en laat zachtjes garen. Prik af en toe met een vork om de gaarheid te bepalen.
  • Bind de bouillon met een bindmiddel licht tot een dunne saus.
  • Leg de plakken pancetta op de bakplaat, schuif in de oven en bak ze krokant.
  • Functie: Hetelucht Plus 170 ºC, gedurende 20 minuten

Serveren:

  • Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 150 ºC. Schuif de bakplaat met de griet in de oven.
  • Functie: Hetelucht Plus 150 ºC, gedurende ca. 8 minuten
  • Verwarm de witlofstronkjes, leg ze in het midden van het bord en leg er voldoende garnituur bij. Controleer of de vis goed gaar is en breng op smaak met peper en zout. Leg de vis schuin op het witlofstronkje. Rangschik er de pancetta bij en strooi de pijnboompitjes erover.