Groensels voor de sla

      Reacties uitgeschakeld voor Groensels voor de sla

Met groensels worden alle bladgroenten en kruiden bedoeld die gebruikt kunnen worden voor een enkelvoudige of een gemengde salade. De vertrouwde kropsla is de meest daarvoor in aanmerking komende van alle groentesoorten. Kropsla is altijd en overal verkrijgbaar en de frisse bladeren uit de losse krop zijn direct te gebruiken. Kropsla komt van half mei tot eind oktober op de markt als sla van de koude grond en in de rest van het jaar als kassla. De buitenste bladeren van kropsla van de koude grond zijn vaak wat hard en moeten soms worden verwijderd. Kassla is meestal lichter van kleur en kan in zijn geheel worden gegeten. Verwijder de nerven niet, want die maken de sla juist. knapperig. Vanuit de Verenigde Staten is de Icebergsla, bij ons ook wel Ijsbergsla of ijssla genoemd, tot ons gekomen en vanwege de knapperige, harde bladeren en de vaste krop snel populair geworden. Meer uitgesproken van smaak is de nog niet lang bekende eikebladsla, met een bruinrode kleur en een heel losse krop. Romeinse sla of Cossla heeft lange bladeren en een donkerder kleur dan kropsla. Vooral in Frankrijk en Spanje is deze. sla met zijn knapperig, nervig blad populair. Rode sla is eigenlijk geen slasoort maar een familielid van het witlof. De bladeren zijn rood gevlamd en de smaak is licht bitter, evenals die van witlof. Als decoratie in een gemengde salade komt rode sla goed tot zijn recht. Andijvie kan goed in een enkelvoudige salade worden gegeven. De smaak is wat bitter. Gebruik bij voorkeur krulandijvie, die wat harder is dan gewone andijvie en die een meer uitgesproken smaak heeft. Veel andere gekweekte groenten lenen zich voor een groene salade, zoals jonge spinazieblaadjes, de blaadjes van postelein en raapstelen en ook bietenloof, vroeger bekend als warmoes, maar nu wat in onbruik geraakt. In het wild voorkomende groensels, zoals veldsla; molsla en waterkers worden steeds meer in gespecialiseerde groentewinkels verkocht. Zelfs zuring, vroeger alleen in het wild geplukt, komt hier en daar in de handel. Tuinkers of sterrekers is een van de welkome tekenen dat het voorjaar in aantocht is. Het kan zelf worden gekweekt maar het wordt ook in bakjes met kunstmatige voedingsbodem verkocht. Tuinkers wordt met wat zout en/of suiker en citroensap op brood gebruikt, maar leent zich ook goed als garnering van allerlei salades. Wie meent dat hiermee het lijstje van groenten, die in een salade kunnen worden gegeven is uitgeput, komt bedrogen uit, want vrijwel iedere groente die rauw kan worden gegeten kan viel in een salade worden verwerkt. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende koolsoorten – vooral in de Verenigde Staten populair, bijvoorbeeld in koolsla van geschaafde witte kool – knolgewassen als wortelen, bieten, radijs en knolselderij, vruchtgroenten als tomaten, komkommers en paprika. Maar dan zijn we zo langzamerhand wel ver van de benaming ‘groensel’ vandaan geraakt.