Heldere ossenstaartsoep met mierikswortel

      Reacties uitgeschakeld voor Heldere ossenstaartsoep met mierikswortel
Print

Heldere ossenstaartsoep met mierikswortel

Categorie Soepen
porties 8
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 250 gr soepgroenten
  • 1 1/2 kg ossenstaart in stukken
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 1/2 liter rode wijn
  • peper
  • zout
  • 200 gr kerstomaatjes
  • 100 gr mierikswortel
  • 1 bosje bieslook

Hoe maak ik het klaar:

  • Was de soepgroenten, snijd ze grof, leg ze met het vlees en de kruiden op een bakplaat en bak alles 20 minuten in de op 250°C voorverwarmde oven aan.
  • Doe al deze ingrediënten dan in een grote pan, week de aangebakken restjes met rode wijn los en doe ze ook in de pan.
  • Vul de pan bij met 3 liter water, breng aan de kook, haal het schuim eraf en laat alles op zacht vuur 4 uur koken.
  • Giet de soep door een zeef en kruid met peper en zout.
  • Was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren.
  • Schil de mierikswortel, halveer hem in de lengte en snijd hem dan met een dunschiller in plakjes.
  • Knip het bieslook in rolletjes, doe alles bij de soep en warm die nog even op.
  • De mierikswortel is een vrij dikke, harde wortel van 30- 40 cm lang met een ruwe huid en wit vlees.
  • Voor het gebruik moet u hem schillen en dan raspen.
  • Bij het raspen komt scherpe mosterdolie vrij, waardoor uw ogen kunnen gaan tranen.
  • Mierikswortel wordt verwerkt in sauzen of gemengd met geraspte appel. 
  • Om verkleuring tegen te gaan, mengt u er een beetje citroenzuur of azijn bij.
  • Kook mierikswortel niet mee, want dan verdwijnt de smaak.