Heldere ossenstaartsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Heldere ossenstaartsoep

Heldere ossenstaartsoep

Recept categorie Soepen
Porties 6
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 1.25 kg ossenstaart in stukken
  • 125 gr ham in dobbelsteentjes
  • 3 fijngehakte stengels bleekselderij
  • 2 grote fijngehakte wortelen
  • 1 kleine fijngehakte ui
  • 8 eetlepels fijngehakte koolraap
  • 4 eetlepels fijngehakte prei
  • 1.4 liter water
  • 2 takjes bonenkruid
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje dragon
  • 4 takjes peterselie
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 275 ml rode port
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1,5 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 175 gr fijngehakt vlees van de staart
  • fijngehakte peterselie

Hoe maak ik het klaar?

  1. Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot alles goudbruin is.

  2. Voeg water, kruiden, ketchup, port, zout en peper toe.
  3. Sluit de pan, breng de soep aan de kook en laat haar 3 uur sudderen tot de ossenstaart gaar is.

  4. Af en toe afschuimen als dat nodig is.

  5. Giet de soep door een zeefdoek en houd de ossenstaart apart.
  6. Koel de soep af en schep het vet eraf.
  7. Smelt 1-1/2 eetlepel boter tot ze borrelt, strooi de bloem erover en fruit de bloem al roerend ± 3 minuten.

  8. Voeg geleidelijk de ossenstaartbouillon toe; kook al roerend tot de soep glad gebonden is.

  9. Controleer de smaak en verbeter die eventueel met zout, peper, ketchup en port.

  10. Voeg het fijngehakte vlees toe, maak de soep weer heet en garneer haar met veel fijngehakte peterselie.