Heldere ossenstaartsoep

      Reacties uitgeschakeld voor Heldere ossenstaartsoep
Print

Heldere ossenstaartsoep

Categorie Soepen
porties 6
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 1.25 kg ossenstaart in stukken
  • 125 gr ham in dobbelsteentjes
  • 3 fijngehakte stengels bleekselderij
  • 2 grote fijngehakte wortelen
  • 1 kleine fijngehakte ui
  • 8 eetlepels fijngehakte koolraap
  • 4 eetlepels fijngehakte prei
  • 1.4 liter water
  • 2 takjes bonenkruid
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje dragon
  • 4 takjes peterselie
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 275 ml rode port
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1,5 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 175 gr fijngehakt vlees van de staart
  • fijngehakte peterselie

Hoe maak ik het klaar:

  • Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot alles goudbruin is.
  • Voeg water, kruiden, ketchup, port, zout en peper toe.
  • Sluit de pan, breng de soep aan de kook en laat haar 3 uur sudderen tot de ossenstaart gaar is.
  • Af en toe afschuimen als dat nodig is.
  • Giet de soep door een zeefdoek en houd de ossenstaart apart.
  • Koel de soep af en schep het vet eraf.
  • Smelt 1-1/2 eetlepel boter tot ze borrelt, strooi de bloem erover en fruit de bloem al roerend ± 3 minuten.
  • Voeg geleidelijk de ossenstaartbouillon toe; kook al roerend tot de soep glad gebonden is.
  • Controleer de smaak en verbeter die eventueel met zout, peper, ketchup en port.
  • Voeg het fijngehakte vlees toe, maak de soep weer heet en garneer haar met veel fijngehakte peterselie.