Hete bliksem I

      Reacties uitgeschakeld voor Hete bliksem I

 

Hete bliksem I

Recept categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
Keuken: Recepten uit Noord Holland
Porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in?

  • 400 gr licht gerookt doorregen spek
  • 750 gr zoete appels
  • 750 gr zure appels
  • 1-1/2 kg aardappelen
  • peper

Hoe maak ik het klaar?

  1. Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor.
  2. Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.
  3. Schil en was de aardappelen en leg ze met het spek in de pan.
  4. Leg de appels erop en kook alles 25 minuten.
  5. Haal het spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels samen fijn.
  6. Voeg naar smaak peper toe.
  7. Snijd het spek in plakken en leg die op de stamppot.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.