Hete bliksem I

      Reacties uitgeschakeld voor Hete bliksem I

 

Print

Hete bliksem I

Categorie Gerecht met groenten, Gerecht met vlees, Stamppot
Keuken Recepten uit Noord Holland
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 400 gr licht gerookt doorregen spek
  • 750 gr zoete appels
  • 750 gr zure appels
  • 1-1/2 kg aardappelen
  • peper

Hoe maak ik het klaar:

  • Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor.
  • Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.
  • Schil en was de aardappelen en leg ze met het spek in de pan.
  • Leg de appels erop en kook alles 25 minuten.
  • Haal het spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels samen fijn.
  • Voeg naar smaak peper toe.
  • Snijd het spek in plakken en leg die op de stamppot.

Tips / Opmerkingen

Variatie:

Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.