Jambalaya

      Reacties uitgeschakeld voor Jambalaya

Jambalaya

Recept categorie Gerecht met Kip, Zeevruchten
Porties 4
Auteur Hans en Liesbeth Grunder

Wat gaat er in?

  • 4 kippenpoten
  • 125 gram gerookte worst Chorizo
  • 12 grote rauwe garnalen
  • 60 gram mosselen
  • 100 gram rivierkreeftjes
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 6 teentjes knoflook
  • 1-2 rode pepers
  • 400 gram trostomaten
  • 1 liter kippenbouillon tabletten
  • 500 gram langkorrelrijst
  • Witte wijn
  • Verse peterselie
  • Verse peper en zout
  • Olijfolie
  • Cayennepeper

Hoe maak ik het klaar?

Voorbereiding:

  1. 1.Zet een pan water op en breng het water aan de kook.
  2. Maak de paprika’s, bleekselderij (eerst schillen!), ui, pepers (zaadjes verwijderen!) en knoflook schoon en snijd alle groente in grove stukken.
  3. Kerf een kruisje in onderkant van de tomaten en leg ze even in het hete water. 

  4. Als de velletjes los beginnen te laten, haal de tomaten uit de pan en laat ze afkoelen in koud water. 

  5. Daarna velletjes verwijderen en de tomaten in stukken snijden.

  6. Maak de kippenbouillon klaar volgens de verpakking.

Bereidingswijze:

  1. Haal het vel van de kip en kruid met peper, zout en cayennepeper. 

  2. Haal het vel van de worst en snijd in plakjes. 

  3. Doe olie in een braadpan en bak de kip en worst op een matig vuur bruin.

  4. Als de kip aan beide kanten bruin is, voeg de ui, paprika, selderij, laurier, tijm en een beetje peper er zout toe. 

  5. Roer alles goed door en bak dit gedurende 10 – 12 minuten op laag vuur.

  6. Als de groente zacht is, voeg de peper toe. 

  7. Voeg daarna de tomaten, kippenbouillon, knoflook en een flinke scheut wijn toe. 

  8. Breng het aan de kook, daarna het vuur laag zetten en voor 25 – 30 minuten laten pruttelen met deksel op de pan.

  9. Haal daarna de kippenpoten uit de pan en trek het vlees van de botten. 

  10. Het kippenvlees kan daarna weer terug in de pan.

  11. Kook de rijst volgens de verpakking, maar i.p.v. water gebruik je vocht dat je uit de pan haalt. 

  12. Als de rijst klaar is, voeg dan de rijst toe en roer dit goed door.

  13. Daarna voeg je de rauwe garnalen toe zodat deze in een paar minuten gaar kunnen worden.
  14. Op het laatst doe je de rivierkreeftjes en mosselen erbij en roer je alles goed door elkaar. 

  15. Als je de jambalaya te droog vindt, kun je er wat water aan toevoegen.

  16. Hak wat peterselie en strooi dit voor het serveren over de jambalaya.