Japanse soep met eidraadjes en peultjes

      Reacties uitgeschakeld voor Japanse soep met eidraadjes en peultjes
Print

Japanse soep met eidraadjes en peultjes

Een heldere soep wordt bijna als een schilderijtje gecomponeerd: een stukje vis, perfect van vorm en kleur, een toefje groen voor het contrast en een fraai gekruld stukje schil van een citrusvrucht. Al deze ingrediënten drijven in een kom glinsterend heldere soep. Traditioneel worden deze soepen net als bloemstukjes gecomponeerd uit drie basis elementen. Het belangrijkste ingrediënt, de 'gastheer', is een kort gekookt stukje vis, een schaal of schelpdier, of een stukje kip. Dit ingrediënt staat voor het jaargetijde. Het aanvullende ingrediënt, de 'gast', kan bestaan uit een groene groente, enkele paddestoelen of wat zeewier. Tenslotte zorgt gembersap, een klein kruidig blad of een reepje citroenschil voor een geurige garnering. Heldere soepen met hun pure smaak moeten altijd van de allerbeste en verste dashi worden gemaakt.
Categorie Soepen
Keuken Japanse keuken
porties 4
Auteur Astrid Veltman

Wat gaat er in:

  • 125 gr peultjes
  • 8,5 dl dashi
  • 1/2 theelepel lichte sojasaus
  • zout
  • 2 eieren

Hoe maak ik het klaar:

  • Snijd de peultjes diagonaal in zeer smalle reepjes.
  • Blancheer deze 1 minuut in kokend water met wat zout.
  • Haal ze uit de pan en dompel ze in koud water.
  • Laat de peultjes uitlekken en dep ze droog.
  • Breng de dashi net aan de kook.
  • Zet het vuur laag en maak de bouillon op smaak met sojasaus en zout.
  • Klop de eieren los in een kom.
  • Voeg de peultjes aan de warme dashi toe en schenk de eieren in een dun straaltje in de pan.
  • Haal de pan onmiddellijk van het vuur en schep de soep in voorverwarmde soepkommen.