Javaanse Loempia

      Reacties uitgeschakeld voor Javaanse Loempia

Javaanse Loempia

loempiavel gevuld met kip en groenten
Recept printen
Recept categorie: Bijgerecht/ met kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 30 stuks
Van wie is dit recept: indischkookboek.nl

Wat gaat er in:

  • 1 kip
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes (kippensmaak)
  • 2 blaadjes salam (Indonesische laurier)
  • 500 gram witte kool
  • 500 gram taugé
  • 1 literblik rebung strips (bamboe)
  • 10 takjes selderie
  • 3 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1/2 dl slaolie
  • 2 theelepels trassi (garnalenpasta)
  • 2 theelepels peper
  • 1 bouillonblokje (kippensmaak)
  • zout
  • 30 zelfgemaakte loempiavellen of 45 vellen uit de diepvries
  • 1 ei
  • 5 dl slaolie om te frituren

Hoe maak ik het klaar:

  • Zet een pan op met 1 liter water, de kip, 2 bouillonblokjes en de salam.
  • Trek hiervan een bouillon in 1 1/2 uur.
  • Laat daarna de kip afkoelen, ontdoe de kip van botjes en vellen en snijd het vlees in stukjes. De bouillon kunt u bewaren voor soep.
  • Was de kool en snijd die in dunne reepjes, spoel de tauge af en laat beide uitlekken.
  • Laat ook de inhoud van het blik rebung uitlekken.
  • Was de selderie en snijd die fijn.
  • Pel de uien en de knoflook, snijd deze zeer fijn en fruit ze tezamen met de trassi in de slaolie in een wadjan glazig.
  • Voeg daarna kool, tauge en rebung toe en roer alles goed dooreen.
  • Voeg de peper toe en verkruimel het bouillonblokje, doe eventueel nog zout naar smaak erbij.
  • Voeg de gesneden kip en selderie toe en roer alles nogmaals goed om.
  • Laat het geheel uitlekken in een vergiet, vang het vocht op, giet dit weer terug en laat het opnieuw goed uitlekken en afkoelen (zeker twee uur).
  • Kluts het eitje en leg de loempiavellen klaar.
  • Als u vellen uit de diepvries gebruikt, leg dan in het midden van elk vel nog een half vel.
  • Leg er 2 eetlepels vulling op, vouw de zijkanten naar binnen, het onderste stukje naar boven en smeer het laatste stukje in met geklutst ei en vouw de loempia's dicht als een envelopje.
  • Laat de slaolie in een wadjan of frituurpan goed heet worden en frituur hierin de loempia's. Laat ze staande uitlekken.
  • Serveer de loempia's warm met een sausje.

Tips / Opmerking

U kunt de loempia's die u over of te veel hebt, kant en klaar, maar ongebakken invriezen. Voor het gebruik hoeft u ze niet eerst te ontdooien.