Kaasfondue I

      Reacties uitgeschakeld voor Kaasfondue I

Kaasfondue I

Print
Categorie: Fondue, Gerecht met kaas
Auteur: Onbekende auteur

ingrediënten

  • 100 gr Gruyère
  • 100 gr Emmentaler
  • 100 gr Tilsitter of Appenzeller
  • 1 glas droge witte liefst Zwitserse wijn
  • En verder:
  • enkele teentjes knoflook
  • 1 borrelglas kirsch
  • versgemalen peper nootmuskaat
  • bij voorkeur oud stokbrood
  • een gietijzeren of stenen fonduepan
  • een brander
  • maïzena
  • witte droge fruitige wijn om te drinken / drink bij kaasfondue nooit rode wijn

Bereidingswijze

  • Smeer de fonduepan in met een teentje knoflook en verwarm de wijn in deze pan.
  • Voeg de gemalen kaas toe en laat die onder voortdurend roeren smelten (u moet veel en goed roeren om een homogene massa te krijgen).
  • De fondue mag niet koken, maar moet tegen de kook aan worden gehouden.
  • Voeg aan het eind de kirsch, nog wat knoflook uit de pers en verse, grof gemalen peper en nootmuskaat toe.
  • Als de fondue iets te dun is, of als u bang bent dat hij weer gaat ontbinden, kunt u wat maïzena gebruiken; die kunt u dan het best aanmaken met de kirsch.
  • Het stokbrood moet lekker knapperig zijn. Daarom wordt in Zwitserland en
  • Frankrijk oud brood aanbevolen. Het Nederlandse stokbrood is meestal te klef en is, als het een dag oud is, niet knapperig maar taai.
  • Gesneden stokbrood even oppiepen in de oven levert meestal wel een redelijk resultaat.
  • Geef er gemengde sla, wat druiven en mandarijnpartjes bij.
  • Een alternatieve methode om kaasfondue te maken is met een roux. 
  • Het voordeel is, dat u een homogeen mengsel krijgt, dat minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.
  • Het nadeel is, dat het al snel een beetje melig smaakt en dat het eigenlijk geen fondue is, maar saus. 
  • Gebruik deze methode
    als veilige methode onder minder gunstige omstandigheden, bijvoorbeeld
    tijdens kampeervakanties.

Tips / Opmerkingen

Er is verschil tussen vleesfondue- en kaasfonduevorken. De kaasfonduevorken hebben geen 'weerhaakjes'.